LEDARE: Storebror ser allt Natalia gör – men det verkar helt okej

LEDARE: Storebror ser allt Natalia gör – men det verkar helt okej
Foto:Gunilla Bodemo Lindahl

I detta nummer ägnar vi extra uppmärksamhet åt fastighetsautomation. Och specifikt exempelvis åt studenten Natalia Londono som lever uppkopplat och energisnålt i KTH Live-In Lab på Campus Valhallavägen i Stockholm. Även om tekniken håller koll på hur mycket vatten hon använder när hon duschar eller om ventilationens loggar avslöjar om det varit många gäster i lägenheten – ja, så har hon egentligen inget emot att storebror kan se hur hon lever sitt liv.

Begreppet storebror härstammar från George Orwells roman ”1984” och berör, kan man säga, intrång i den privata sfären, integritet, och övervakning. Internet of Things kan för all del betraktas som ett slags övervakning – men samtidigt underlättas tillvaron för många. Det är dock ett faktum att det går att ta reda på mycket om hur människor exempelvis lever sitt liv i en lägenhet. För Natalia och hennes tre testkompisar är Live-In Lab-livet som vilket boende som helst, menar hon.

Utifrån perspektivet kränkt integritet har vi tittat lite djupare kring detta såsom ett problem, och om det problemet i så fall kan leda till sjukdomar. Som en så kallad spoiler alert kan jag avslöja att vår krönikör i en vetenskaplig kommentar ganska snart kommer fram till att det är svårt att närma sig ett samband mellan integritetsförlust och symtom på sjukdom ur medicinskt perspektiv. Läs mer på sidan 34.

Från KTH i Stockholm är faktiskt inte steget helt långt till Chalmers i Göteborg. Där skapar man just nu framtidens hus. Med den senaste installationstekniken och även innovativt lärande – och det ska kopplas ihop till något man kallar A Working Lab. Här ska byggherren Akademiska Hus testa en mängd olika energi- och byggtekniker, exempelvis likström för drift av ventilationsaggregaten, skanning av inomhusmiljön. Läs ett djuplodande reportage om detta på sidan 24. Brister i tillgänglighet i badrum är intressant läsning, så arkitekten Monika Albertsson återkommer som skribent i detta nummer. Denna gång tar hon sig an hur det gick till då glasväggen hamnade för nära duschen. Läs den spännande upplösningen. Tidningen Energi & Miljö fyller 90 år i år. Läs lite om hur det var förr på sidan 7.

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40, peter.olofsson@energi-miljo.se

Publicerad 24 januari 2019

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.