Längre övergångstid – få har certifierats

Riksdagen har mot bakgrund att det råder brist på certifierade kontrollansvariga förlängt övergångsbestämmelserna till 30 juni. Det kan fattas så många som 5 000 kontrollansvariga.Bakgrunden i korthet är att det nya systemet med certifierade kontrollansvariga inte fungerar på grund av för få ansvariga, även med övergångsbestämmelser. I regeringens proposition från i höstas (2012/13:28) konstateras att drygt 2 100 personer har certifierats som kontrollansvariga enligt de nya kraven. En uppskattning från certifieringsorganen är att det kan röra sig om cirka 3 000 vid årsskiftet 2012/13. Enligt propositionen är spannet stort avseende hur många certifierade kontrollansvariga som behövs, det rör sig enligt Boverket mellan 4 000 och 8 000 personer.
– Även om det totala behovet skulle vara runt 4 000 till 5 000 kan det konstateras att det med största sannolikhet inte kommer att finnas tillräckligt många vid utgången av 2012, då möjligheten till undantag med nuvarande övergångsbestämmelse upphör, konstateras i propositionen.

Under första halvåret 2013 bör enligt regeringen ett tillräckligt antal kunna certifieras, om inte annat med hjälp av särskilda stödåtgärder från ansvariga myndigheter, därför har övergångsbestämmelserna förlängts till 30 juni i år. Regeringen har uppdragit åt Boverket att kartlägga omfattningen av behovet av kontrollansvariga och hur detta ska tillgodoses innan övergångsperioden är till ända.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1/2013 sidan 14

 

 

Publicerad 24 januari 2013

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.