SÄRKRAV | 18 nov 2014

Lagen om särkravsförbud kan tas bort

Lagen om förbud mot kommunala särkrav är inte populär hos Miljöpartiet. Men samtidigt önskas förutsägbara byggregler.

76ea1d22Mehmet Kaplan  Foto: Regeringen

Lagen om förbud mot kommunala särkrav avseende energianvändning trädde i kraft 1 januari i år. Men nu funderar den nya regeringen på om lagen ska vara kvar. Miljöpartiet var innan lagen trädde i kraft starkt kritisk till lagen och menade på att det var fel av regeringen att förbjuda ett av de mest effektiva verktygen för att minska energianvändningen, nämligen att ställa tuffa krav på dem som vill bygga.

Enligt den nya regeringens bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) är det angeläget att spelreglerna inom byggsektorn är förutsägbara för den som vill bygga.

Mehmet Kaplan: – Samtidigt finns ett värde i teknikutveckling och att kommuner kan vara föregångare, inte minst inom energiområdet. Vilka behov av lagändringar detta eventuellt föranleder får vi återkomma till. När det gäller energikraven i nuvarande bygglagstiftning avser han att dessa med stor sannolikhet kommer att skärpas för nybyggnad.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2014 sidan 14

Publicerad 18 november 2014

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.