Kyrkans nya bårhus klarar de nya kraven
Nära Bollebygds kyrka mellan Borås och Göteborg byggs det ett nytt bårhus. Byggnaden, som beräknas tas i bruk i november, är på 160 kvadratmeter i ett plan och innehåller bland annat rum för kistförvaring, visnings- och avskedsrum och teknikrum.
På taket ligger det bandtäckt plåt. Uppvärmning ska ske med hjälp av en luft-vattenvärmepump och golvvärme. Inga radiatorer installeras.
Ett mindre luftbehandlingsaggregat ska serva byggnaden.
– Det är ett traditionellt FTX-aggregat på cirka 110 liter per sekund, säger Marcus Segergren vid ventilationsentreprenören Elektrokyl energiteknik AB.
– I det så kallade visningsrummet, där man kan samlas för att ta avsked av avlidna, är det installerat VAV-styrning via temperatur och koldioxid. I övriga utrymmen är det allmän ventilation.
I visningsrummet finns det även närvarogivare som aktiverar temperatur- och koldioxidstyrningen när besökare kommer in i rummet.
Bårhuset ska vara uppkopplat mot ett överordnat system för bevakning av bland annat ventilationen.
Byggnaden, med en ljus utvändig träfasad, har utformats i samklang med den omkringliggande kulturmiljön, berättar arkitekt Mikael Junehag vid Abako arkitektkontor som har ritat byggnaden.
Två hjärtväggar kring visningsrummet är i massivt synligt KL-trä. Andra väggar är beklädda med vitpigmenterade KL-skivor.
– Ambitionen var att skapa en lugn, avskalad och värdig byggnad och en miljö där man som besökare känner omsorg och värme.
– Samtidigt som det är en anläggning där en besökare ska kunna känna sig privat och skyddad från offentligheten och insyn vill vi ta vara på det naturliga ljuset och även utnyttja möjligheterna till utblickar mot grönskan som finns runtomkring.
Hur har ni löst det?
– Med hjälp av bland annat smala fönster, vinklade fönsternischer och bra placering av träd har vi kunnat skapa både utblick, vackert ljusinsläpp och insynsskydd. På ett stort fönster är det monterat ett utvändigt fasadraster.
Rummet där kistor med avlidna ska förvaras kommer att hålla ungefär samma temperatur som övriga delar av byggnaden.
– I rummet installeras det tre stora kylboxar som kistorna placeras i. Boxarna tar mellan sex och tre kistor vardera.
På två ekonomibyggnader i anslutning till det nya bårhuset har det monterats solpaneler.
– Vi tyckte inte att det var lämpligt att ha solpaneler på bårhuset.
– Panelerna beräknas, tillsammans med batterilager, kunna svara för en majoritet av bårhusets elbehov.
Av säkerhetsskäl finns även ett dieselaggregat i en av ekonomibyggnaderna.
– Redundans för kylarnas elförsörjning är självklart viktigt med tanke på bårhusets funktion, säger Mikael Junehag.
Förutom i kistförvaringsrummet är de tekniska installationerna av estetiska skäl i stor utsträckning dolda.
Kyrkorådets ordförande Annika Malm är nöjd med det nya bårhuset.
– Det gamla var i mycket dåligt skick, uttjänt och uppfyllde inte dagens funktions- och arbetsmiljökrav. Det gick helt enkelt inte längre att använda.
– Nu får vi bra möjligheter till kistförvaring plus ett litet fint ceremonirum för mindre grupper som på ett andaktsfullt sätt vill ta ett sista avsked av en person, men som av religiösa eller andra skäl inte vill göra det i kyrkan bredvid eller församlingshuset, vars sal dessutom kan kännas för stor och ödslig om man inte är så många.
Vad ska hända med det gamla bårhuset?
– Till en början var planen att riva det, men det får vi inte göra. Byggnaden kommer istället att göras om till ett lapidarium för äldre gravstenar. Runt om ska man kunna lägga blommor efter begravningar. Det blir fint det också.
Vad kostar det nya bårhuset?
– Budgeten för hela projektet är på cirka 20 miljoner kronor. Men det är inget som pastoratet behöver betala, utan det gör staten. Däremot får vi ligga ute med pengarna vilket vi klarar genom lån.
Text: Mikael Bergling