Pilotprojekt | 16 mar 2022

Kylning med lertrattar svalkar i värmeböljor

Lera är är ett billigt material, vilket gör konstruktionens pris överkomligt. Men det är dyrt att utveckla metoden.
– Jag drivs av ren passion för detta, men behöver resurser för att ta piloten vidare, berättar arkitekten och forskaren Marwa Dabaieh.

Kylning med lertrattar svalkar i värmeböljor
Marwa Dabaiehs innovation baseras på så kallat do it yourself-koncept (DIY). Konstruktionen, som bygger på passiv kylning med hjälp av traditionella lertrattsformar, ska både förbättra bostädernas inomhustemperatur och luftfuktighet.

Genom en kombination av lertrattar, vatten, sol och vind är målet tio graders sänkt inomhustemperatur. I Sverige skulle det handla om från 35 till 25 grader inomhus under en varm sommardag.

Marwa Dabaiehs experimentella försök har varit lovande. I en vetenskaplig artikel presenterar hon en sänkning av inomhustemperaturen med två grader vid försök i Kairo. Men hon har sedan dess uppnått en sänkning med sex grader.

Luftkonditionering är norm över hela Egypten där Marwa Dabaieh, expert på hållbar och miljömedveten arkitektur, testat det nya passiva kylsystemet. Men det betyder långt ifrån att de boende har råd med det. Luftkonditionering är mycket dyrt i både inköp och drift, särskilt när det drivs med el. Och många invånare bor utanför elnätet. Behovet av kylsystem kommer att öka även i Sverige i takt med värmeböljorna.

– Vissa personer, som pensionärer, arbetslösa och flyktingar, har inte råd med luftkonditionering. Det innebär att dödligheten riskerar att öka när värmeböljorna blir vanligare i Sverige. Det är tragiskt att vi behandlar människor på detta sätt istället för att förbereda oss för allt högre temperaturer, menar Marwa Dabaieh.

Höga temperaturer inomhus kan få allvarliga konsekvenser för både psykisk och fysisk hälsa. Det märktes i Sverige till exempel våren och sommaren 2018. Överdödligheten jämfört med tidigare somrar var det året 700 dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten. Även om det inte går att veta säkert vilka dödsfall som berodde på värmen var dödligheten som högst under de varmaste veckorna.

Nästa steg är att fortsätta utvecklingen av det hållbara och passiva kylsystemet, meddelas det från Malmö universitet, MAU.

Publicerad 16 mars 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.