Kyla. | 12 apr

Kylgruppens rekordorder – sju nya kylaggregat

AstraZenecas produktionsanläggning i Gärtuna, Södertälje ska byta ut sin kylanläggning och uppdraget har gått till Kylgruppen. Viktiga aspekter i projektet är naturliga köldmedier, verksamhetskritisk kyla och energieffektivitet.

Kylgruppens rekordorder – sju nya kylaggregat
Kylgruppen har fått sitt största uppdrag någonsin när AstraZeneca i Södertälje uppgraderar sin kylanläggning och installerar sju nya kylaggregat. Foto: AstaZeneca

Nordic Climate Group-bolagen, SLS och Kylgruppen, har fått ett stort ansvar i leveransen av den nya kylanläggningen. SLS har projekterat och bygger kylaggregaten efter AstraZenecas önskemål medan Kylgruppen installerar och driftsätter. Generalentreprenör för entreprenaden är Assemblin VS, som ansvarar för de tekniska installationerna.

Kylgruppens uppdrag, som underentreprenör till Assemblin VS, är att ta bort de gamla kylmaskinerna och installera samt driftsätta sju stycken nya kylaggregat med ammoniak som köldmedium. Ammoniak är ett naturligt köldmedium som är energieffektivt, klimatneutralt och PFAS-fritt.

Aggregaten har en sammanslagen kyleffekt på 20 megawatt. Det tillkommer också nya kylmedelkylare, plattvärmeväxlare och annan kringutrustning.

– AstraZeneca gör en stor satsning som vi är stolta över att få vara en del av. Det här är vårt största uppdrag någonsin och det för med sig ett stort åtagande, säger Daniel Nyström som ansvarar för industriprojekt på Kylgruppen.

Projektet är pågående och beräknas färdigställas försommaren 2025.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 12 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.