Renovering | 15 feb

Kungshuset i Lund redo för framtiden

Kungshuset i Lundagård har genomgått en genomgripande renovering där alla ytskikt renoverats. Brandskydd och ventilation har setts över och alla installationer utom värmesystemet är utbytta.

Kungshuset i Lund redo för framtiden
Kungshuset, från 1570-talet som är Lunds första universitetsbyggnad, har genomgått en genomgripande renovering och står nu redo för framtiden. Foto: Statens fastighetsverk

Kungshuset uppfördes 1578–84 som residens åt den danske kungen Fredrik II och hans befallningshavare i Lund. Det var också stadens första universitetsbyggnad. Huset är ett statligt byggnadsminne och ett ingrepp innebär noggranna utredningar som görs av Statens fastighetsverks egna specialister tillsammans med Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen.

– Vi är glada över att vi nu kan lämna över det här unika huset till vår hyresgäst. Både Kungshuset och platsen som det ligger på har gjort stora avtryck i vår historia, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Kungshuset har fått ny entré mot universitetsparken. Foto: Statens fastighetsverk

Det som hänt under den genomgripande renoveringen är bland annat att huset fått ny entré mot universitetsparken och ett nytt trapphus med en ny hiss. Tidigare fanns bara den unika vindeltrappan i ek från 1732 som slingrar sig upp mellan våningarna inuti fastighetens karaktäristiska torn. Också brandskydd och ventilation har setts över och alla installationer utom värmesystemet är utbytta. Nya golv har lagts in samt akustiktak.

– Det mest utmanande med det här projektet är definitivt Kungshusets ålder och historia. Mycket är skevt och huset är ombyggt många gånger. Det finns även fast inredning som är äldre än själva huset. Bland annat ett räcke som ska vara från 1400-talet, säger Maria Nordh, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Kungshuset blir kontor för universitetsledningen på Lunds universitet med staber och har renoverats med fokus på tillgänglighet.

Källa: Statens fastighetsverk

Publicerad 15 februari 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.