Avlopp | 9 aug

Kungsbacka tvingas släppa ut utspätt avloppsvatten

På grund av det kraftiga regnet har Kungsbacka kommun behövt göra nödutsläpp av utspätt avloppsvatten på några av avloppsstationerna i kommunen. Nödutsläppen görs eftersom det finns risk att pumparna överbelastas och att vattnet då istället går tillbaka och upp i fastigheter och brunnar.

Kungsbacka tvingas släppa ut utspätt avloppsvatten
På grund av det kraftiga regnet har Kungsbacka kommun behövt göra nödutsläpp av utspätt avloppsvatten på några av avloppsstationerna. Därför avråder nu kommunen från bad vid badplatser i kommunen. Foto: Kungsbacka kommun

Under det senaste dygnet har det varit kraftigt regn och starka vindar i Kungsbacka och SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden. Det kraftiga regnet bidrar även till en risk för ökad bakteriehalt i det vatten som naturligt rinner ut i vattendragen. På grund av detta avråder nu kommunen från bad vid badplatser i kommunen.

– Det vatten som vi släpper ut är väldigt utspätt och består till allra största delen av regnvatten, men eftersom det finns risk för bakterier vill vi ändå avråda från bad, säger Bengt Gustafson, tillförordnad verksamhetschef på Vatten, avlopp och bredband.

Kommunen försöker för tillfället att styra bort nödutsläppen från badplatser och andra känsliga avloppsstationer. Nödutsläppen görs eftersom det finns risk att pumparna överbelastas och att vattnet då istället går tillbaka och upp i fastigheter och brunnar, för att undvika detta så släpps vattnet ut i stället.

För tillfället berör nödutsläppen främst områden runt Malevik, Särö, Nordrevik och Gottskär.  Prognosen visar på fortsatt regn och det finns därför risk för nödutsläpp på fler stationer.

Källa: Kungsbacka kommun

Publicerad 9 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.