Solenergi | 16 okt 2023

Kungligt med solenergi!

Statens fastighetsverk och Kungliga hovstaterna inviger ytterligare en stor solenergianläggning på taket till Stockholms slott. Totalt kommer anläggningen att producera drygt 30 procent av slottets energibehov.

Kungligt med solenergi!
Stockholms slott har fått ytterligare 1 400 kvadratmeter solceller på slottstaket. Foto: Melker Dahlstrand

– Installationen av solkraftsanläggningen ligger helt i linje med vårt uppdrag att förvalta våra fastigheter på ett energieffektivt och hållbart sätt. Dessutom känns det viktigt att Stockholms slott, som började att byggas 1697, får en energiförsörjning i takt med tiden, säger Ingrid Eiken, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Stockholms slott var tidigt ute med solceller – redan 2010 monterades en liten anläggning på 10 kvadratmeter på slottstaket. Efter en lång testperiod byggdes anläggningen ut med 1 000 kvadratmeter och nu genomförs en tredje etapp där ytterligare 1 400 kvadratmeter solceller tillkommer. Slottets totala solenergiproduktion beräknas till 372 000 kWh/år. Slottets totala elbehov är cirka 1 000 000 kWh/år.

– Det betyder mycket för verksamheten att solcellerna nu kan bidra med 30 till 35 procent av energibehovet på Stockholms slott. Installationen av solcellerna stör inte den kulturhistoriska miljön eftersom alla takfall vetter mot den inre borggården, säger Magnus Gustafsson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Taket där solcellerna är installerade uppfördes 1754 och ritades av Nikodemus Tessin den yngre. Tessins centrala idé var att utforma tak och fasader så att de blev högre mot staden, men lägre mot inre borggården för att skapa en mindre och mer intim känsla.

Källa: Statens fastighetsverk

Publicerad 16 oktober 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.