KRÖNIKA: Allting flyter – men ingenting består!
Byråchef Nils Telander, som var en flitigt förekommande skribent i Tidskrift VVS på 1930 och 40-talen, skrev en kolumn i jubileumsskriften för Svenska värme- och sanitetstekniska föreningen. Lite tänkvärda ord också för människor i dagens vvs-bransch. Så vi återger dem i sin helhet som en krönika av i dag.
Det fanns på gamla Teknis en professor, som under sina föreläsningar inte en utan flera gånger inpräntade det gamla grekiska visdomsordet: allting flyter. Satsen repeterades så ofta, att den tog skämtets form.
Men de 25 år, som vår förening genomlevat, ha nog lärt oss alla inse dess bistra allvar.
Allting flyter, allting förändras, ingenting består.
En utveckling förutsätter rörelse, framsteg och omformning efter ändrade förhållanden; detta är ofrånkomligt. Men det ligger något beklämmande däri, att man aldrig kan nå det slutliga målet, aldrig framlägga den slutgiltiga lösningen.
Vid en av I. V. A. för några år sedan arrangerad föreläsningsserie i ång- och förbränningstekniska frågor, fällde en av kontinentens förnämsta ångteknici det yttrandet, att han för sin del aldrig hade sett en modern ångcentral annat än på papperet. När projektet förelåg färdigt, var centralen alltid i ett eller annat avseende efterbliven.
Att inte ens en sådan teknikens målsman kan skapa en felfri anläggning, belyser kraftigt de svårigheter den samvetsgranne konstruktören har att bekämpa.
Det duger inte numera, att i sitt mer eller mindre rikhaltiga ritningsarkiv hämta klichén till en ny anläggning
Det duger inte numera, att i sitt mer eller mindre rikhaltiga ritningsarkiv hämta klichén till en ny anläggning. Värdefulla uppslag hava tillkommit, nya måste utarbetas, om utvecklingen skall främjas. Ren reproduktion är inte endast stillastående, utan tillbakagång. Varje nytt projekt måste behandlas individuellt med utnyttjande av de tekniska framstegen, och den slutliga lösningen bör helst innehålla ett nytt uppslag i ett eller annat avseende. Det gäller inte endast att följa med utvecklingen; den måste ledas vidare.
Härvid är emellertid att beakta att ett nyhetsmoment i och för sig ej är liktydigt med en förbättring eller en reel vinst. Det blir i regel det driftsekonomiska resultatet, som värdesätter uppslaget.
Om en konstruktör på rätt sätt skall kunna lösa sina uppgifter, fordras bl. a. därför, att han har tillgång till ett vederhäftigt och utslagsgivande drifttekniskt material. De ingående undersökningar och omfattande utredningar, på vilka detta måste grundas, erfordra åter den sakkunnige och opartiske driftteknikerns handläggning.
Allting flyter, och skola vi värmeteknici kunna följa med strömmen och ej bliva efter i teknikens snabba framfart, måste konstruktören och driftteknikern inte endast sitta i samma båt utan tillsammans ro den. Det betyder mindre, vem som sköter akteråran. Det kan ibland vara den ena, ibland den andra parten. Huvudsaken är, att de båda hålla rätt kurs och hård fart och aldrig förglömma, att när var och en sin syssla sköter, så går det väl evad oss möter.
Text: Nils Telander, byråchef