KRÖNIKA: Allt förändras men förblir likadant
I skrivande stund är det så där fyra månader sedan Nordbygg 2022. Ni vet byggbranschens mässa med stort M. En sen reflektion från denna Nordens största byggmässa är att allt förändras och att allt förblir likadant. Jämfört med mycket annat är byggbranschen trots allt ganska sansad, menar Jan Fredriksson.
Så, efter semestertider och under den allt hetsigare upptakten i årets valrörelse känns det tryggt att se tillbaka och inse att byggbranschen är hyfsat behärskad.
För mig var det första gången på länge som jag deltog som utställare och fick uppleva det perspektivet. Det var också länge sedan jag fick stunder där jag som vanlig besökare avslappnad kunde titta in i montrar och se vad som erbjuds.
Trots pandemieländet och det överraskande krigsutbrottet kunde jag konstatera att tillverkare och leverantörer inte stängt verkstäderna helt. Utbudet var över förväntan. Men jag kunde också konstatera att mycket var sig likt. Något annat är inte att förvänta sig – det handlar ju trots allt om byggbranschen och vi gubbar är fortfarande i majoritet.
Jag blev imponerad i alla fall. Där fanns som vanligt de som med fanatisk övertygelse förklarade hur just deras alldeles unika produkt eller idé skulle lösa problem. Välkända problem eller problem som jag inte hade en aning om att de fanns. Det är lätt att bli förförd av det senaste sena, nyaste nya.
Samtidigt blev jag imponerad av den förhållandevis seriösa återhållsamheten.
Det finns syften med det vi bygger.(…) De har skilda syften, men de har alla gemensamt att det mest hållbara är i alla fall att låta bli att bygga.
Visst, någon kanske blandade begreppen för att passa bättre i sammanhanget, energi blev effekt, eller tvärtom. Felsägningar eller talspråk, de flesta verkade vara medvetna om att naturlagarna är orubbliga.
Med reservation för mina begränsade kunskaper verkade de flesta också ha rimlig övertro på vad som verkligen går att åstadkomma med tekniken. Tro mig, jag har hört och sett skräckexempel på mässor i andra länder.
En mässa ger möjlighet att sprida kunskap från utvecklingsprojekt som bedrivits den senaste tiden. Så även Nordbygg. Mest imponerad blev jag som alltid av dem med förmågan att se helheten. De som kan praktisera ingenjörskonst utan att krångla till det.
Vi bygger trots allt inte något för att det ska vara energieffektivt. Vi bygger inte för att det ska vara miljövänligt, om inte för att kompensera för något annat med negativ miljöpåverkan. Vi bygger kort sagt inte för att något ska vara hållbart i sig.
Det finns syften med det vi bygger. Det blir bostäder, kontor, velodromer, industrier, punchverandor eller något som bara ska vara fint att se på. De har skilda syften, men de har alla gemensamt att det mest hållbara är i alla fall att låta bli att bygga.
Ett byggprojekt kan som ni vet vara hur komplext som helst. Det handlar för det mesta om en långt ifrån standardiserad slutprodukt och de som kan se helheten vet det. De ser över molekylnivån, och inom givna ramar hittar de rätt bland många gånger motstridiga önskemål och förväntningar.
Att välja komponenter och utforma konstruktioner som ska användas och fungera över lång tid är ingen trivial uppgift. Och när livslängden sedan är över ska allt tas om hand på ett vettigt sätt.
Det handlar dessutom om att någon köper – någon annan levererar. Samspelet däremellan kräver en annan krönika.
Jan Fredriksson
Redaktör/projektledare
AMA VVS & Kyla, Svensk byggtjänst