Vattenskador | 15 mar

Kraftig ökning av vattenskador i vinter

Frys- och vattenskador har ökat med 66 procent i vinter enligt Folksam. Både villor och fritidshus har drabbats.

Kraftig ökning av vattenskador i vinter
Folksam har märkt en kraftig ökning av frys- och vattenskador i villor och fritidshus under vintern. Foto: Shutterstock

Vattenskador i villor för perioden har ökat med 96 procent som en konsekvens av en ihållande kyla under januari månad. Skador i fritidshus har under motsvarande period ökat med 10 procent, vilket ger en tydlig signal om att det kan öka ännu mer när människor nu i större utsträckning börjar öppna upp sina fritidshus.

Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam. Foto: Folksam

– Risken finns att fler sänkt värmen för mycket eller stängt av värmen helt, vilket kan orsaka frysskador på vattenledningar. Ett tips är övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn, det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningar är vanligt förekommande och ökar risken för omfattande vattenskador när svenskarna öppnar upp sina fritidshus för säsongen. Varje år rapporteras skador för hundra miljontals kronor som inte bara drabbar fritidshusägaren och försäkringsbolagen – utan även miljön.

–  Varje år tar vi emot anmälningar på skador som man enkelt kunde undvikit. Tidigare undersökning som Folksam genomfört visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Källa: Folksam

Publicerad 15 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.