Värmepumpar | 18 apr

Kraftig inbromsning i värmepumpsförsäljningen

Försäljningen av värmepumpar har minskat kraftigt i Sverige under årets första kvartal. Störst tapp står bergvärmepumpar för med 46 procent. Genomsnittlig försäljningsminskning är 43 procent jämfört med rekordåret i fjol.

Kraftig inbromsning i värmepumpsförsäljningen
Värmepumpsförsäljningen i Sverige har bromsat in kraftigt under årets första kvartal med i snitt 43 procent. Foto: Shutterstock

Den stora drivkraften för att investera i en värmepump, som vi hade tidigare med de höga energipriserna, mattades av under andra halvan av 2023 och fortsätter in i 2024 då elpriserna höll sig på rimliga nivåer, skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i en sammanställning över försäljningen det första kvartalet.

Luft – vattenvärmepumpar minskade med 36 procent, frånluftsvärmepumpar med 44 procent och vätska-vattenvärmepumpar (bergvärmepumpar) med 46 procent.

Det höga ränteläget gör att köpkraften också har minskat och beslutsprocesserna har blivit längre samt att en del av de stora svängningarna i försäljningen är kopplade till en dragspelseffekt då alla led minskar sina lager och kapitalbindning.

– Värmepumparna är en förutsättning för att minska klimatavtrycket i enlighet med EU:s mål. Energieffektivisering är otroligt viktigt för att ge industrin möjlighet att ställa om. Med anledning av det känner vi att den långsiktiga värmepumpsmarknaden står stark, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Om ränteläget stabiliseras och förbättras kommer inte bara husbyggandet att ta fart igen utan flera av de projekt som skjutits på framtiden kommer också att kunna realiseras, vilket sannolikt också kommer att bli positiva inslag i försäljningen av värmepumpar.

Publicerad 18 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.