Kooperativ | 7 nov 2023

Kooperativ lösning för mer solenergi

Röstånga Energikooperativ grundades 2020 av eldsjälar som gärna ville se fler solcellstak och samtidigt förstå sig på teknik, marknad och styrmedel för att bli drivande i energiomställningen. Nu har de utsetts till ”Årets Kooperativ 2023”.

Kooperativ lösning för mer solenergi
Med gemensam drivkraft har medlemmarna i Röstånga energikooperativ skapat en klimatsmart energiplattform som också stärker närsamhället. Foto: Coompanion

Att tillvarata just solenergi är en god lösning under stora delar av året; och en fantastisk lösning under sommarhalvåret. Idag kan Röstånga Energikooperativ med sin egenproducerade solcellsenergi försörja motsvarande cirka 35 villor per år med el. Ambitionen med kooperativet är att möjliggöra för medlemmar att skaffa egna solcellsanläggningar, och andra förnybara och energieffektiva energilösningar, till överkomligt pris.

Röstånga Energikooperativ kan med sin egenproducerade solcellsenergi försörja motsvarande cirka 35 villor per år med el. Foto: Coompanion

Kooperativet ägs tillsammans av både privata hushåll, företag och organisationer och de gör hela produktionskedjan gemensamt; inköp, montering, installation och drift.

– Röstånga Energikooperativ är en förebild för andra kooperativ runt om i landet och visar på kraften av samarbete och gemensamma mål. Deras initiativ inom hållbar energiproduktion är beundransvärt och visar hur kooperativ kan spela en avgörande roll i att bygga en mer hållbar framtid, säger Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige, som står bakom priset.

Juryns motivering lyder:

”Röstånga Energikooperativ är en lysande stjärna inom den glödheta energisektorn! Med gemensam drivkraft har medlemmarna tillsammans lyckats forma en mycket framgångsrik energiplattform som inte bara är klimatsmart och miljövänlig – den ger även en starkt sammanhållande effekt i det gemensamma samhället. Sammantaget gör det Röstånga Energikooperativ till en högaktuell och god förebild såväl i energibranschen, som i kooperationen och samhällsutvecklingen i stort”.

Källa: Coompanion

Publicerad 7 november 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.