Konst | 3 maj

Konstverket som genererar el

I höstas utlyste Västerås stad en projekttävling för en ny konstnärlig gestaltning på bullervallen i Sätra. Det vinnande bidraget är nu utsett och det utsmyckar inte bara området utan genererar även el tack vare solceller.

Konstverket som genererar el
Detalj ur Katja Petterssons skiss för det vinnande bidraget. Bild: Kajsa Pettersson

Utgångspunkten för uppdraget var att skapa ett platsspecifikt konstverk för bullervallen som löper längsmed Norrleden i stadsdelen Sätra som just nu växer fram. Det vinnande bidraget är gjort av Kajsa Pettersson och utgår från Västerås industrihistoria, lokal folktro och urtida solmytologi.

Solceller är ett av materialen i konstverket. De kommer att generera el till området. I skissen till bidraget föreslås inkomsten från den el som produceras av solcellerna samlas till ett konststipendium för barn och unga i området.

Verket utgörs av fem skulpturer som tillsammans förstärker entrén till Sätra. De två största har placerats på varsin sida av in- och utfartsvägen till Sätra och är som högst 6,5 meter. Deras yta består av en fjällpanel gjord av solceller mot söder, och ärgad återvunnen kopparplåt mot Norrleden. De tre återstående skulpturerna består av en metallstruktur som med tiden kommer att växas över och helt kläs in av klätterhortensia.

Konstverket kommer att invigas 2024.

 

Källa: Västerås stad

Publicerad 3 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.