Solceller | 18 jul

Komplext skolbygge med mycket teknik

Beställningen från kunden var tydlig: Toppmoderna och energieffektiva elinstallationer inklusive solcellsanläggning. Instalcobolaget Elinstallationer i Karlshamn har varit en central aktör vid byggnationen av Mörrums nya skola

Komplext skolbygge med mycket teknik
Solceller var ett självklart val för Mörrums skola som har haft ett tort fokus på hållbarhet. Foto: Instalco

Mörrums skola har plats för drygt 500 elever från förskoleklass till årskurs 6 och är byggd med med stor vikt på hållbarhet och att se allt från barnens perspektiv.

I projektet ingick för Elinstallationer i Karlshamns del, att utföra kompletta installationer av belysning, data och fiber, styrsystem, passagesystem, inbrotts- och brandlarm, utrymningslarm, transformatorer och ställverk samt även installation av solceller och laddstolpar för elfordon.

Clara Jönsson, el-projektör hos Elinstallationer i Karlshamn har projekterat delar av elinstallationerna i Mörrums skola.

– Vi tog ett mycket stort hållbarhetsansvar i det här projektet, som var väldigt komplext med mycket teknik. Samordningen med olika yrkeskategorier och mycket folk på byggarbetsplatsen har också varit en stor utmaning. Det har även varit spännande att jobba så brett eftersom det kräver full kontroll i alla faser, där byggnadens alla delar ska sammanlänkas med varandra, berättar Clara Jönsson.

JSB har varit huvudentreprenör i bygget av Mörrums nya skola på uppdrag av Karlshamns kommun. Projektet är certifierat som Miljöbyggnad Silver.

Efter huvudprojektet Mörrums skola har Elinstallationer i Karlshamn fått ytterligare ett uppdrag vid skolan – projektering och elinstallationer i skolans idrottshall, ett arbete som ska vara färdigställt 2024.

Källa: Instalco

Publicerad 18 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.