Installationer | 24 jul 2023

Komplext skolbygge kräver kreativa lösningar

Wallenstam bygger en ny grundskola i stadsdelen Kallebäck i Göteborg. Generösa ytor i kombination med stora fönsterpartier har ställt höga krav på inomhusklimatet, utmaningar som Wikström Installationskonsult haft att bita i.

Komplext skolbygge kräver kreativa lösningar
Fridaskolan är ett komplext bygge som inneburit en hel del utmaningar med att få plats med alla installationer. Bild: Liljewall arkitekter

Huset byggs av Wallenstam i samarbete med BRA Bygg och är ritad av Liljewall Arkitekter. Här kommer 580 elever att gå i årskurserna F–9 och skolan drivs av Frida Utbildning AB. Arkitekturen tar sin utgångspunkt i omgivningarna med berg och skog. Byggnaden består av två sammanhängande byggnadsdelar på sex respektive två plan, som båda vilar på en kraftig stensockel. Fasaden kommer att kläs med cederspån för att knyta an till skogen omkring.

Våningsplanen kommer att ha klassrum på var sida om huset med stora fönster mot norr och något mindre fönster i söderläge som ger fint dagsljusinsläpp från båda håll, samt ett delat kapprum placerat i mitten. På övre planet finns teknikrummet, vars installationer behövde planeras tidigt i processen.

– Bjälklagshöjden är relativt lågt i hela fastigheten så det har varit en hel del utmaningar med att få plats med allt, säger Marcus Torell som är projektör på Wikström AB. Vi har fått komprimera såväl fläktrum som VVS-installationer. Stora ytor i kombination med stora fönsterpartier har ställt höga krav på inomhusklimatet, men vi hittade bra lösningar, konstaterar han.

Skolan ska stå inflyttningsklar till höstterminsstarten om några veckor.

 

Källa: Wikström AB

Publicerad 24 juli 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.