Miljö | 25 mar 2022

Kompassen som visar hur materialval påverkar utsläpp och ekonomi

C3 Carbon Cost Compass visar hur olika materialval i byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi. ByggVesta Development är först ut att testa den nya tjänsten.

Kompassen som visar hur materialval påverkar utsläpp och ekonomi
C3 Carbon Cost Compass visar hur olika materialval i byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi. Foto: Sweco

Möjligheten att påverka koldioxidutsläppen i ett byggprojekt är störst i tidiga skeden när de stora materialvalen görs. Sweco har utvecklat en tjänst i form av en 3D-modell där användaren enkelt redan på ritbordet kan jämföra olika material i stomme, tak och väggar och se hur de påverkar utsläppsvärden och ekonomi i byggprojekt.

– Fastighetsägare måste följa nya regler och lagar om klimatpåverkan samtidigt som de strävar efter kostnadseffektivitet i materialval. Det är inte en okomplicerad sits och vi har länge sett behov av ett enkelt, visuellt verktyg som ger stöd i att fatta välgrundade och strategiska beslut i ett tidigt skede av byggprojekt, säger Karin Hurtig, arkitekt på Sweco, som deltagit i utvecklingsarbetet.

C3 Carbon Cost Compass innehåller data och schabloner som underlag för att göra relevanta jämförelser, där även komplexa kostnadsbilder avseende material och arbetstid vägts in. Först ut att testa den nya tjänsten är ByggVesta Development.

Ambitionen är att arbeta med Carbon Cost Compass redan i de första BIM-modellerna för alla våra bostadsprojekt

Marcus Svensson, vd ByggVesta Development

– Swecos tjänst hjälper oss att simulera och jämföra på ett enkelt sätt så vi fattar rätt beslut för att driva utvecklingen mot hållbara och kostnadseffektiva hus. Ambitionen är att arbeta med Carbon Cost Compass redan i de första BIM-modellerna för alla våra bostadsprojekt, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.

Publicerad 25 mars 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.