VA | 16 maj

Kommunerna med flest vattenläckor

Under 2022 rapporterade svenska medier om minst 458 olika vattenläckor på kommunala ledningsnät. De kommuner som har flest rapporterade läckor är Skellefteå, Jönköping, Umeå och Nyköping.

Kommunerna med flest vattenläckor
Det rapporterades om 458 enskilda läckor i svenska medier i det kommunala ledningsnätet under 2022. Det visar en ny rapport från VA Fakta. Foto: Shutterstock

Det totala antalet läckor är dock betydligt fler än de som rapporterats om, men det är inte alla läckor som blir uppmärksammade i media. De läckor som uppmärksammas av media är främst de läckor som påverkar allmänheten och offentliga samt privata verksamheter mest. Detta konstateras i den nya rapporten ”En läcka i taget – vem ser helheten?” av  VA-fakta.

VA-Fakta är ett branschinitiativ som verkar för ökad kunskap om de stora renoveringsbehov som Sveriges vatten- och avloppsystem (VA) står inför som Maskinentreprenörerna, Svenska Rörgrossistföreningen och VVS-Fabrikanternas Råd står bakom.

– Vi vill med denna rapport som utgångspunkt uppmana offentliga aktörer, som kommuner, riksdag, departement och myndigheter, att uppvärdera VA-frågan så vi kan undvika att hamna i en situation där vatten- och avloppshanteringen inte längre går att lita på, skriver VA-fakta i rapporten.

Bland regionerna har Västra Götaland flest rapporterade läckor med 77 stycken. Därefter kommer Västerbotten med 38 läckor och Södermanland med 36 läckor. Läckorna i Västra Götaland fördelades över 24 olika kommuner, medan 33 av 38 läckor i Västerbotten inträffade i Skellefteå och Umeå.

Källa: VA-fakta

Publicerad 16 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.