SOL | 26 apr 2017

Kommuner i Västra Götaland bildar nätverk för solelutbyggnad

Minst 4000 kvadratmeter installerade solceller som producerar egen el till kommunal verksamhet. Det är ett av målen för projektet Sol i Väst där kommuner och kommunala bolag i Västra Götaland under tre år ska bygga solcellsanläggningar och samarbeta för att öka intresset för solel.

De senaste åren har priserna på solcellsanläggningar rasat, vilket innebär att egenproducerad solel har blivit både relativt billig och enkel att installera. 

– Sol är en av de energiformer som har absolut lägst miljöpåverkan och för att bygga ett hållbart energisystem måste vi använda mer solenergi, säger Amar Ðelilović, projektledare för Sol i Väst.

Projektet Sol i Väst drivs av Västra Götalands energikontor, Hållbar Utveckling Väst, och utgörs av två nätverk, ett på basnivå och ett på avancerad nivå bestående av offentliga aktörer som kommuner och kommunala bolag. Deltagarna ska dels utbilda sig, dels planera och beställa solcellsanläggningar och dels fördjupa sina interna kunskaper om solel. Nätverksdeltagarna ska i snitt installera minst 200 kvadratmeter solceller. Genom att själva genomföra installationerna kan nätverksdeltagarnas anläggningar inspirera andra till att göra likadant och bli producenter av egen förnybar el. 

– Syftet med Sol i Väst är så klart att bygga ut solelproduktionen i Västra Götaland. Men långsiktigt är det ännu viktigare att sprida erfarenheter från projektet och öka intresset för solel, säger Amar Ðelilović.

Därför satsar Sol i Väst på att skapa en plattform för regionala solcellssatsningar i stort, genom att knyta aktörer utanför nätverket till sig och genom en webbportal om solenergi. Webbplatsen kommer att utgöra en grund för offentliga aktörer, företag och privatpersoner att utvärdera möjligheterna till egna solcellsinstallationer.

Publicerad 26 april 2017

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.