Energirådgivning | 8 apr

Kommunal energirådgivning ger effekt

Kommunernas energi- och klimatrådgivning är ett verktyg som fungerar och bidrar till insatser som minskat energianvändningen. Det visar en nyligen genomförd utvärdering som Energimyndigheten beställt.

Kommunal energirådgivning ger effekt
Den kommunala energirådgivningen har effekt och har bidragit till åtgärder som sänkt den svenska energianvändningen. Foto: Shutterstock

De som tar hjälp av den kommunala energi- och klimatrådgivningen är i de flesta fall privatpersoner, men rådgivningen vänder sig också till företag och föreningar. Rådgivningen är kostnadsfri att använda sig av och finansieras av Energimyndigheten.

– Energi- och klimatrådgivningen är ett viktigt verktyg för att nå ut lokalt till hushåll, föreningar och företag. Det är ju där stora delar av omställningen ska ske i praktiken. Information och rådgivning får också ökad betydelse inte minst genom ny EU-lagstiftning, säger Annika Nilsson, programansvarig för energi- och klimatrådgivningen på Energimyndigheten.

Enligt rapporten leder rådgivningen till ökad medvetenhet och kompetens hos de rådsökande, vilket får betydelse för beslut om exempelvis energieffektiviseringsåtgärder. Dessutom bidrar stödet från rådgivningen till både kortare beslutstid och att rådsökande känner sig mer tillfreds och trygga med sina beslut.

– Opartisk rådgivning är viktig i en tid där en stor del av tillgänglig information kommer från aktörer med egenintresse inom området, som försäljare eller tillverkare av specifika produkter och, eller tjänster, säger Annika Nilsson.

Under 2022 då elpriserna gick upp hittade rekordmånga rådsökande till rådgivningen. Under 2023 gick antalet rådgivningar ner något, men landade på en högre nivå än 2021.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 8 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.