KYLA | 14 nov 2017

Koldioxidkyla i Helsingborgshotell

Industri & Laboratoriekyl har fått i uppdrag att projektera och installera miljövänlig CO2-kyla i Nordic Choice Hotels senaste hotell- och kongressatsning under namnet Clarion Hotel SeaU Helsingborg.

Det är Midroc Property Development som utvecklar och bygger på Ångfärjetomten i centrala Helsingborg. Under de närmsta åren kommer en ny hotell- och kongressanläggning, Clarion Hotel SeaU Helsingborg, byggas upp tillsammans med bostäder och offentliga mötesplatser. 

Industri- och Laboratoriekyls uppdrag är att projektera och installera CO2-kyla i hotellets restauranger och barer. Det kommer inte finnas någon annan kyla i hotellet än den CO2-maskinen tillverkar. Det rör sig om 14 kylrum, 2 frysrum och ca 40 skåp och bänkar. Kyleffekten beräknas till ca 60 kW kyl och 15 kW frys. Värmeåtervinningen är 100 % och används till att generera tappvarmvatten. Ett hotell är en storförbrukare av tappvarmvatten och förutom storkökets behov är det många gäster som duschar och badar. 

CO2 har förutom sin exceptionella kyl- och frysförmåga egenskapen att den kan användas till för att tillverka höggradig värmeåtervinning. Det behövs ca. 60 grader varmt vatten för att det ska vara tillräckligt varmt för alla behov. Det skapas enkelt med CO2. När det gäller tappvattnet har Industri & Laboratoriekyl arbetat nära VVS-konsulterna för att skapa den bästa lösningen. Ingen värme kommer dumpas utan varmvattnet blir en restprodukt av kylproduktionen. 

Hela projektet beräknas vara klart 2020. Industri och Laboratoriekyl går in i produktionsfas under 2019. Redan nu håller de på att avsluta projekteringen.

– Det är en speciell byggnation med CO2 rakt igenom när det gäller kyla för Clarion Hotel SeaU Helsingborgs räkning. Möjligen är vi först i Sverige att genomföra en sådan här omfattande installation i ett hotell och vi ska precis bli klara med projekteringen. Höjden på fastigheten och det faktum att det ska vara kyla på översta våningen innebar en liten utmaning som vi löste. Generellt är det en väldigt installationstät byggnad med många komplicerade system att ta hänsyn till, säger Viktor Wilson, projektledare på Industri & Laboratoriekyl.

Källa: TESAB

Publicerad 14 november 2017

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.