Innovation | 28 mar 2022

Koldioxidfångande ventilation gav innovationspris

Sally R tog hem priset i Skanska och PropTech Swedens innovationstävling inom fastighetsteknologi. Deras idé är en energibesparande ventilation som renar inomhusluft i stället för att ta in luft utifrån. Dessutom fångas koldioxid in – och kan till och med användas för inomhusodling.

Koldioxidfångande ventilation gav innovationspris
Sally R:s vd Fredrik Thunberg är stolt över vinsten. Foto: Sally R

– Det är fantastiskt roligt, och på många sätt ett kvitto på att det vi lägger ner vår själ och hjärta i också kan gå in i själ och hjärta hos andra. Att vinna ett innovationskontrakt med Skanska gör det möjligt för oss att tillsammans med en stor, långsiktig och relevant partner kunna omsätta våra innovationer i en större skala och skapa värden för samhället och planeten, säger Fredrik Tunberg, vd för Sally R.

Sally R:s idé är en energibesparande ventilation som renar inomhusluft i stället för att ta in luft utifrån. Dessutom fångas koldioxid in – och kan till och med användas för inomhusodling.

Till exempel kan koldioxiden ledas till ett växthus på taket på byggnaden

– Människorna i huset ger bränsle till nyttig mat med sin utandningsluft, säger Fredrik Tunberg.

Som vinnare kommer de att få designa, implementera och skala sin lösning i ett av Skanskas kommande fastighetsprojekt.

– Vi på Skanska vill skapa ett bättre samhälle och med den här tävlingen möjliggörs ett nytt innovationssamarbete där både Sally R och Skanska kan nå längre tillsammans. Att få jobba med den här teknologin ihop med Sally R är fantastiskt och jag är övertygad om att vi har stor potential som partners för att göra stor påverkan, till det bättre för klimatet och samhället, säger Henrik Ahnström, Innovationsdirektör, Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Juryns motivering löd:
”Genom att möjliggöra och utveckla disruptiv teknologi tillsammans, har Sally R och Skanska möjlighet att göra verklig förändring för att minska koldioxidutsläppen, och därmed uppfylla målen och ambitionerna inte bara för företagen utan för samhället som helhet”.

Publicerad 28 mars 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.