Klimatkontroll | 28 aug

Klimatkontrollerad växthuslösning för resurseffektiv året-runt-odling

Agroclimate Sweden har utvecklat en klimatstyrningsteknik som optimerar odlingsförhållanden i växthus genom att styra temperatur, fukthalt, koldioxidkoncentration och luftflöde i ett enda system. Det gör det möjligt att odla på ett resurseffektivt sätt året runt - oavsett utomhusklimat. Nu ska ett testväxthus byggas i Hofors.

Klimatkontrollerad växthuslösning för resurseffektiv året-runt-odling
Patrick Olsson, Johan Ljungkvist och Vlatko Milic, Agroclimate Sweden har utvecklat en klimatstyrningsteknik för växthusodling.

– Vi tror att framtidens klimatstyrda växthus inte bara kommer att minska växthusens energibehov och klimatavtryck, utan också bidra till utvecklingen av ett hållbart jordbruk i Sverige och globalt. Vi ser stor potential för vår klimatstyrningsteknik runt om i världen, säger Patrick Olsson, forskare på Högskolan i Gävle och en av grundarna till Agroclimate Sweden.

Han har utvecklat tekniken tillsammans med tre forskarkollegor och enligt företaget kommer deras teknik att kunna ”revolutionera jordbruksbranschen”.

Med vår teknik ges varje växtsort i växthuset de specifika förhållanden som krävs för optimal tillväxt. Detta både höjer effektiviteten och minskar resursförbrukningen

Wall Confluent Jet-tekniken är en allt-i-ett systemlösning för växthusodling. Luftlagret skyddar växterna mot framför allt kyla och värme och gör att temperaturen i växthuset kan regleras precist. Även parametrar som luftfuktighet, näringstillförsel och koldioxidnivåer går att styra i samma system. Agroclimates lösning tar alltså helt bort behovet av separata system för uppvärmning, kylning, fuktkontroll och CO2-tillförsel och skiljer sig därför från konventionella system.

Det som gör systemet unikt är dess användning av Confluent Jet-principen, som använder matriser av samverkande jetstrålar som strömmar från olika dysor och skapar ett isolerande luftskikt längs växthusets yttersidor. Tekniken verkar oberoende av andra luftströmmar i växthuset vilket leder till lägre energianvändning och lägre kostnader.

– Med vår teknik ges varje växtsort i växthuset de specifika förhållanden som krävs för optimal tillväxt. Detta både höjer effektiviteten och minskar resursförbrukningen, säger Patrick Olsson.

Genom att växthuset har ett kontrollerat inomhusklimat behöver inte odlarna ha fönster/dörrar öppna. Detta minskar risken för insekter och skadedjur och därmed blir behovet av bekämpningsmedel mindre vilket är bra för både grödor, människor och miljö. Växthusen kan värmas med lågvärdig överskottsvärme från industrin. När traditionella system kräver 80 grader C kan Agroclimates lösning klara situationen med cirka 30-40 grader C vilket gör den betydligt mer energieffektiv. Vattenförbrukningen kan minska då kondenserat vatten återanvänds.

Agroclimate kommer att sälja tekniken både till växthusbyggare och direkt till slutkund som en cirkulär funktionslösning.

– Vår prioriterade affärsidé är att tillhandahålla odlingsfärdiga växthusytor som vår slutkund hyr av oss. På så sätt kan vi kontrollera att kundens önskemål avseende olika klimatförhållanden i växthuset tillgodoses. Kunden betalar för funktionen ”kontrollerad temperatur” och vi tillhandahåller den genom vårt system. Vi äger hårdvaran och kunden betalar för funktionen endast så länge den används,  säger Patrick Olsson.

Fokus för bolaget just nu är att bygga ett test- och demonstrationsväxthus i Hofors, med stöd som de söker från Jordbruksverket. Som projektpart har de Sveriges näst största växthusodlare Elleholms tomatodlingar som är intresserad av tekniken i kommande investeringar.

Källa: Movexum

Publicerad 28 augusti 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.