Värme | 21 dec 2022

Käppalas värmepannor till Ukraina

Käppalaförbundet skänker två värmepannor till Ukraina som förbundet inte längre har behov av. Pannorna är i gott skick och har kapacitet att värma till exempel ett sjukhus eller ett mindre samhälle.

Käppalas värmepannor till Ukraina
Käppalaförbundets vd Andreas Thunberg och Daniel Källenfors, styrelseordförande, framför de två värmepannorna som förbundet skänker till Ukraina. Foto: Helena Joseph

Pannorna har tidigare använts för fjärrvärmeproduktion på Käppalaverket. I och med att förbundet nu bygger en ny teknisk lösning för värme och kyla på området behövs pannorna inte längre. Den 15 december lyfte därför en stor mobilkran ut pannorna till en väntande transport som skulle ta pannorna vidare till Ukraina.

– Jag är glad över att våra värmepannor kan komma till nytta i Ukraina där mycket civil infrastruktur har bombats sönder under Rysslands anfallskrig. Jag hoppas att många ukrainare ska kunna värmas av detta bidrag från Käppalaförbundet, säger Daniel Källenfors, styrelseordförande.

Exakt hur värmepannorna ska användas när de nått Ukraina framgår inte. Ukraina har dock angett ett stort behov av värmepannor inför vintern. Projektet har genomförts i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och EU.

Pannorna lyftes på en lastbilstransport med mobilkran för vidare transport till Ukraina. Foto: Helena Joseph

Källa: Käppalaförbundet

Publicerad 21 december 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.