Kall eller varm mittgång en het fråga

Hur ska den optimala serverhallen utformas – ska gången mellan servrarna vara varm eller kall? Forskaren Michael Patterson från Intel har utvärderat båda varianterna.

Serverhallar drar mycket el, dels för att driva servrarna, dels för att kyla bort värmen de genererar. Ventilationen spelar en viktig roll, och det har diskuterats vilken uppställning som är optimal: att låta mittgången mellan serverstaplarna vara kall eller varm. En kall mittgång tillförs kyld luft, som sedan strömmar genom serverväggarna till den varma baksidan och vidare ut ur hallen. En varm mittgång är uppbyggd på motsatt sätt.
– Det här är nästan en religiös diskussion. Hur ska man kunna jämföra dem? sade Michael Patterson från Intel, när han presenterade studien vid Ashrae Winter Meeting tidigare i år.

Separera varm och kall luft
Intel använde sig av ett tyskt lab, ett rum med totalt 190 servrar och möjlighet att ändra utformning av golv och tak. Förutom temperatur kontrollerades fukt. Totalt finns 1 800 mätpunkter i rummet.
– Det visade sig att det har stora fördelar att separera varm och kall luft. Fläktelen minskar, du får större möjligheter till frikyla och spar energi, sade Michael Patterson.
Slutsatsen blev att det inte spelar någon roll om gången är kall eller varm. Däremot är en inkapsling av gången en klar fördel ur både energi- och driftsynpunkt. En kall gång håller temperaturen bättre.
– En kall gång kan vara enklare att sätta in i en befintlig serverhall, men man behöver vanligen ett upphöjt golv för att klara det. Det är också bättre ur arbetsmiljösynpunkt, sade Michael Patterson.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 5/12 sid 47
 

Publicerad 15 maj 2012

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.