JURIDIKFRÅGAN: Hur bunden är part av ett lämnat budgetpris?
FRÅGA: Hur bunden är en part av ett lämnat budgetpris? Och är budgeten ett takpris som inte får överskridas?
SVAR: Då budgetpriset överskrids vill ofta beställare hävda att budgeten/budgetpriset är en form av fast pris eller takpris som inte får överskridas av konsulten eller entreprenören. Det är ett argument som ofta är kopplat till att det inte sällan i parternas avtal föreskrivs att uppdragstagaren är skyldig att underrätta beställaren om hur de upparbetade kostnaderna ligger till i förhållande till budgeten.
I de kommersiella standardbestämmelserna för konsulter, ABK 09, finns det tydligt angivet i begreppsbestämningarna att en lämnad budget endast utgör en ”kostnadsbedömning avseende konsultens arbete”. I den anslutande kommentarstexten framgår vidare att en budget upprättas vid ersättningsformen rörligt arvode och enligt kommentaren ska den vara fackmässigt utförd baserad på av beställaren givna förutsättningar.
Men det står också att budgeten inte är bindande och det faktum att den överskrids fråntar inte konsulten rätten till betalning. I de allmänna bestämmelserna för entreprenader, AB 04 och ABT 06, finns ingen motsvarande definition, men används rörligt arvode med en lämnad budget eller budgetpris finns inga skäl att tolka budgetbegreppet annorlunda. Den entreprenadrättsliga litteraturen är också samstämmig om att en lämnad budget eller budgetpris inte är bindande som ett pris som inte får överskridas. Om det är parternas avsikt att en lämnad budget/budgetpris utgör ett ”tak” eller närmast ett slutligt fast pris som konsulten eller entreprenören inte får gå över måste det tydligt uttryckas på ett sådant sätt i det specifika avtalet.
För en konsument finns tvingande regler, som begränsar möjligheten att överskrida lämnad budget
En annan sak är att en konsult eller en entreprenör kan ha slarvat, eller varit försumlig med att uppfylla avtalade krav på budgetuppföljningar och information till beställare hur de ligger till kostnadsmässigt. Det kan inte uteslutas att det i och för sig kan utgöra ett kontraktsbrott eller att konsulten/entreprenören inte ansetts ha agerat fackmässigt. Men påföljden av en sådan försumlighet är inte att beställaren kan hålla inne betalning för verifierade kostnader för utfört arbete. Påföljden är i stället att konsulten eller entreprenören får ersätta beställaren för den skada som beställaren har lidit. Men då måste med andra ord beställaren visa att skada har uppstått och skadans storlek.
För fullständighetens skull ska också nämnas att i det fall beställaren är en privatperson som anlitar en näringsidkare (entreprenör) att utföra en tjänst som omfattas av konsumenttjänstlagen finns det
tvingande regler till förmån för beställaren, som begränsar möjligheten att överskrida en lämnad budget. Där anges att om det har lämnats en ungefärlig prisuppgift får denna prisuppgift inte överskridas med mer än 15 procent.
Text: Krister Lindgren, advokat och partner, Hellström Advokatbyrå.