Bio-CCS | 24 apr 2023

Jönköping Energi undersöker koldioxidinfångning

Jönköping Energi har fått pengar från Energimyndigheten för att undersöka möjligheten att etablera en anläggning för att avskilja biogen koldioxid vid kraftvärmeverket i Torsvik, så kallat Bio-CCS.

Jönköping Energi undersöker koldioxidinfångning
Jönköping Energi undersöker möjligheten att etablera en anläggning för att avskilja biogen koldioxid vid kraftvärmeverket i Torsvik. Foto: Jönköping Energi

– Om förstudien landar i att vi ska bygga en anläggning för infångning av koldioxid från biobränsle kan det till och med innebära att vi kan skapa en ”sänka” som indirekt tar upp koldioxid ur atmosfären. Träden binder in koldioxid när de växer, och vi tar hand om det som släpps ut vid förbränning. På så sätt kan vi bli klimatpositiva. Tillsammans skulle dessa delar kunna göra att fjärrvärmens attraktionskraft består, även i tider med krav på nollutsläpp från samhället och våra kunder, säger Magnus Olsson, projektledare hos Jönköping Energi.

Den potentiella anläggningen på Torsvik har kapacitet att avskilja 270 000 ton biogen koldioxid om året. Detta skulle bidra med hela 13 procent av Sveriges mål om minusutsläpp till 2030.

– För ett sådant här projekt krävs samarbeten både lokalt och nationellt och att få driva ett Bio-CCS-projekt i regionen är positivt då det finns ett stort intresse, både inom kommun, näringsliv och logistik- och transportföretag. Det möjliggör de samarbeten som kommer krävas. En ny industri växer nu fram i Norden och det är roligt att Jönköping Energi vill vara med på resan, säger Kristofer Pettersson, projektledare på Klimpo.

Förstudien pågår under hela 2023 och genomförs tillsammans med Klimpo (Klimatpositivt & Kolsänkor AB) och ska bidra med underlag för beslut om möjligheter och vägval i arbetet framåt.

Källa: Jönköping Energi

Publicerad 24 april 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.