Jeg er en hummer!

Påstås det att den norska räkan sade när den fastnade i en svensk räktrål. Tanken smyger sig på att historien inte saknar verklighetsbakgrund när man ser en utredning från Norges Forskningsråd där man illustrerar med en norsk potetial för havsbaserad vind på inte mindre än 14 000 TWh.

Den andra tanken är tryckfel. Men det är faktiskt rätt citerat och riktigt tryckt. Det visar sig dock att över 90 % av denna potential d.v.s. 13 000 TWh är lokaliserad till platser mer än 20 km från kusten och där vattendjupet är över 60 meter. Men 1000 TWh är inte illa det heller. Och om man bara kan realisera en bråkdel av den så kan vi väl hoppas att den svenska delen av ABB med sin HVDC-teknik kan få vara med på ett hörn.

Men det finns andra märkliga djur i den norska hagen. Det finns också krafter för att exploatera en norsk variant av kärnkraft baserad på goda förekomster av Thorium.

Tittar man närmare på argumenten är de inte imponerande. Världens erfarenheter från liknande anläggningar är mycket blygsamt och det kommer att ta lång tid (även om det skulle vara en lysande idé och allt gick bra för dem) innan de är konkurrenskraftiga. Vind och sol har mycket bättre förutsättningar.

Publicerad 16 februari 2008

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.