Japansk stämning kräver ljus med känsla

Belysningskonsulten förväntas inte alltid åstadkomma så mycket ljus som möjligt. På Yasuragi Hasseludden var uppdraget snarare det motsatta.I svagare ljus blir stämningen lugnare och samtalen förs tystare. Just lugn och harmoni är två viktiga försäljningsargument för det japanskinspirerade spahotellet Yasuragi. När hotellet nu utvidgar en av sina lounger och utökar sin poolanläggning är följaktligen belysningen en betydelsefull, stämningsskapande komponent.

Hotellet ligger i en tallbacke, med utsikt ned mot inloppet till Stockholm. Med jämna mellanrum passerar Finlandsfärjorna, vars motorbuller och partyröj förmodligen förstärker känslan av frid hos Yasuragibesökarna. På sista tiden har det dock varit lite si och så med lugnet. När de heta källorna, som de grunda utomhuspoolerna kallas, ska bli fler behövs både dynamit och bilningsmaskiner. Vid Energi & Miljös besök är det dock tyst och stilla. Större delen av projektet är klart, loungen är öppen och alldeles snart är det premiär för den nya bastun. Presenningar täcker de blivande poolerna, men trädäcket bredvid är färdigt liksom ljusinstallationerna.

Teknikrum under bastun
Medan ångan stiger från de heta källor som är i drift står vi, klädda i vinterkläder, under en snabbt mörknande, stjärnklar himmel. Efterhand som solen försvinner tänds utebelysningen och ljuset inne i loungen minskar. Susanne Strömberg och Fredrik Schlau, belysnings- respektive elkonsult från konsultföretaget Eco, kollar hur installationen fungerar och upptäcker ett fel. De försvinner ned i teknikrummet under bastun. Där är belysningen inte alls sparsam, detta är en arbetsplats med ljusa väggar och all tydlighet man kan önska. Bredvid dörren sitter två knappar med skyltar, här väljer personalen med en tryckning städbelysning, och släcker den på en annan knapp. Efter den sista tryckningen tar det en kvart innan ljuset slocknar, lagom för att personalen ska hinna ut ur spadelen.
– Detta är ett system med ganska enkel hantering men med intelligens bakom, säger Susanne Strömberg.

Utomhusbelysningen tänds automatiskt när det mörknar. Inomhus finns däremot ingen automatik, utan ett fåtal knappar där personalen väljer en belysningsnivå av fyra varianter. Städbelysningen har varit dimensionerande för systemet.
– Yasuragi som arbetsgivare var väldigt noga med att inte tulla på städbelysningen. Det ska finnas ordentligt med ljus att kräma på, säger Susanne Strömberg.
Total installerad belysningseffekt i den nya delen är 2,9 kW, men vanligtvis används inte mer än knappt 30 procent eller 870 W. En knapp tredjedel är utomhusbelysningen, som bland annat lyser upp tallarna runt byggnaden. Arkitekt Björn Sjunnesson har tillsammans med Ulla Kastrup ritat tillbyggnaden.
– Den ursprungliga idén när huset byggdes var att behålla tallarna. Att ta ner dem vore helgerån. Vi har lagt belysning ut så att träden ska synas, säger han.

Dolda LED-spotlights
Ljuset kommer från små, utanpåliggande LED-spotlights som sitter monterade nedanför kanten på trädäcket, och gömda vid takfoten på byggnaden. Det är ljuskällor av olika karaktär, några är breda för att ge en känsla av fond, andra mer riktade för att lyfta fram enskilda träd. Allt är dimbart och programmerat med ett system från Nordic System.
– Den största utmaningen var att få fram det ljus som arkitekten sett framför sig, och att klara det inom budget, säger Susanne Strömberg.
– Det är lätt när man gör en utomhusanläggning som är spridd, att man försöker förenkla och kanske sätta en stolpe i mitten dit all el dras och där det räcker med en utomhusarmatur. Vi behövde hitta bra armaturer med rätt IP-klass för alla dessa olika punkter, fortsätter hon.
Liknande spotlights lyser upp trädäcket, om än ytterst försiktigt. För att besökarna ska hitta runt finns belysning i trappornas handledare och gömd i panelen på bastuns yttervägg. Susanne Strömberg ser sig självkritiskt omkring.
– Det där kan vi gömma bättre, säger hon och pekar på handledarna.
För belysningen ska visserligen märkas, men inte synas. Ljuset ska vara diskret, kanske framför allt inomhus. De stora glasytorna kan annars uppfattas som stängda väggar istället för att öppna rummet mot naturen utanför.

Styrteknisk utmaning
Att arbeta med dimbara LED-armaturer innebär också en utmaning för installations- och styrteknikerna.
– Elinstallatören behöver ha en hög kunskapsnivå, och framför allt ett stort intresse. Det är simpelt att styra glödljus och lysrör, men LED kräver att installatören sätter sig in i det, säger Fredrik Schlau.
Jimmy Myhrinder är spachef på Hasseludden Yasuragi. Han började arbeta på anläggningen precis innan bygget drog igång med att en väg byggdes fram till arbetsplatsen. När det nu närmar sig färdigställande är han glad att man valde att bygga den fristående bastun, som ett tag riskerade att försvinna ur projektet. Att loungen blivit större har varit till stor nytta, eftersom det ibland kommer stora företagsgrupper. Men mest nöjd verkar han ändå vara med stämningen i den nya delen. Under intervjun reser han sig då och då och springer iväg för att reglera belysningen efterhand som det skymmer. För varje gång han återvänder ser han allt nöjdare ut.
– Jag är verkligen såld på helheten. Det här blev jättebra, säger han.
Det har mörknat där ute. En kraftig tallstam avtecknar sig mot den mörkblå himlen, precis utanför ett fönster. Den är inte upplyst och besökaren ser bara konturen. För att trädet skulle kunna leva kvar är tillbyggnaden smalare i sin yttre del, den som sträcker sig mot trädkronorna och vattnet. Från början var tanken att belysa tallen, men installatören vände sig till konsulterna och frågade om det verkligen var så bra. Susanne Strömberg, Fredrik Schlau och Björn Sjunnesson fick fundera lite till. Nu är trädet mörkt och svart utanför fönstret. Det handlar om att välja – och att välja bort. Mörker har ett stort värde, inte minst för ljussättaren.
Vi går stillsamt ut från Yasuragi. Någonstans på väg mot parkeringsplatsen börjar stämningen släppa greppet om oss. När vi skiljs åt hojtar vi hej då.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 12/12 sidan 30-32

 

  • FAKTA ombyggnaden Yasuragi Hasseludden
    Ursprungsbyggnaden är uppförd på 1970-taletoch ritad av Yoji Kasajima.
    Den var från början kursgård för LO.
    1997 omvandlades den till japanskt spa, Yasuragi.
    Anläggningen värms med bergvärme, 40 borrhål fungerar även som ett energilager.
    Lounge- och spaprojektet omfattar nya varma pooler, ny vattenrening och värmeåtervinning, en kall pool, bastu och större lounge.Följande parter deltar i ombyggnaden:
    Fastighetsägare: Home Properties
    Hyresgäst: Yasuragi Hasseludden
    Arkitekt: Kastrup Sjunnesson AB
    El- och belysningsplanering: Eco
    VVS-planering: Seveko VVS konsult
    Entreprenörer: In3prenör (bygg), Hagalunds Elservice (el)
    Poolteknik: Processinggruppen

 

 

Publicerad 17 december 2012

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.