Materialförsörjning | 23 jan

Ja till att ge material till Ukraina

Regeringen har sagt ja till att Svenska kraftnät får ge bort material till Ukraina, som kommer kunna göra nytta i landets energiförsörjning.

Ja till att ge material till Ukraina
Energi- och näringsminister, Ebba Busch och hennes kollegor i regeringen har sagt ja till att Svenska kraftnät donerar material till att återuppbygga Ukrainas energiförsörjning. Foto: Regeringen

Under hösten har energisystemen i Ukraina varit hårt utsatta för förstörelse vid ryska anfall.

Det finns ett stort behov av material för att reparera systemen och förse befolkningen med energi. Det finns flera aktörer i energibranschen i Sverige som tittar på sådant som tidigare kasserats när saker ska bytas ut, och som nu funderar på om det skulle kunna vara till nytta i Ukraina, däribland Svenska kraftnät som kommit fram till att det finns material i beredskapslagret som skulle kunna undvaras utan att det påverkar den svenska elberedskapen.

Därför lämnades en hemställan till regeringen, som nu gett sitt godkännande. Det krävs ett godkännande från regeringen för att få ge bort statlig egendom.

– Ryssland använder vintern och kylan som vapen mot den civila befolkningen och försöker slå ut det ukrainska elsystemet. Tidigare har regeringen gett ett stödpaket inriktat på luftvärn, som stärker Ukrainas förmåga att försvara sig mot angrepp mot exempelvis energisystemet. Stödet från Svenska kraftnät bidrar till återuppbyggnad av elsystemet. Tillsammans ger dessa stöd ett skydd för samhället, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Källa: Regeringen

Publicerad 23 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.