Produktutveckling | 23 mar

Isoleringssystem utvecklat för solpanelstak

Solpanelsanläggningar tillför mer elektronisk utrustning på taket vilket innebär en förhöjd brandrisk. Stenullsproducenten Rockwool lanserar nu Toprock Dura System, ett isoleringsssystem för låglutande tak som är designat för solpaneler.

Isoleringssystem utvecklat för solpanelstak
Rockwool lanserar brandsäker takisolering för solpaneler. Foto: Rockwool

– Vid händelse av brand kan solpaneler leda till att isoleringen på taket utsätts för högre temperaturer jämfört med andra tak. Toprock Dura System kan tack vare stenullens obrännbara egenskaper minska risken för att en brand sprider sig till andra delar av byggnaden och på det sättet bidra till att skydda både de som vistas i byggnaden och räddningspersonal som ska arbeta på platsen, säger Robert Nykvist.

Toprock Dura System klarar av 60 kPa, vilket är hög belastning under lång tid. Det är tillverkat av obrännbar stenull.

Systemet är en taklösning bestående av lameller och 30 mm Toprock Takboard. Eftersom tryckhållfastheten hos Toprock Dura System är 60 kPa kan man installera de flesta solpanelssystem på taket. Produkterna är framställda av obrännbar, fukt- och vattenavvisande Rockwool stenull och levereras sampaketerade på miljöpall emballerad i återvinningsbar plastfolie.

– Vi hjälper våra kunder med ritningar och beräkningar för att kunna välja rätt isoleringslösning för deras behov. Baserat på vikten på solpanelerna kan vi hjälpa till att dimensionera isolering och fötterna som panelerna står på för att få en långsiktigt hållbar helhet. Vi är övertygade om att Toprock Dura kommer vara lösningen för många av de mer krävande taken, säger Robert Nykvist.

Källa: Rockwool

Publicerad 23 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.