Fastighetsmässan | 2 maj

Isolera rör smartare än att byta fönster

Isolera rör är billigare än att byta fönster – men ger samma besparing. Det tipsade energikonsulten Roland Jonsson om.

Isolera rör smartare än att byta fönster
Rätt isolerade rör bidrar inte bara till energibesparing utan skyddar också mot legionella. Foto: Isoleringsfirmornas Förening

Att byta fönster är ett vanligt sätt att energieffektivisera, men det kostar ett antal tusenlappar. Samma besparing kan uppnås betydligt billigare genom rätt teknisk isolering, menar energikonsult Roland Jonsson, som höll ett seminarium på temat ”Intelligent energieffektivisering” på Fastighetsmässan.

Roland Jonsson, energikonsult. Foto: Ann-Louise Larsson

– Mycket av det vi gör syns inte så mycket på ytan, men det visar sig i räkenskaperna, konstaterade han.

Det finns många sätt att energieffektivisera, ofta förenade med stora kostnader för fastighetsägaren. Men det finns sätt att energieffektivisera utan att det behöver kosta stora summor pengar. Att se över den tekniska isoleringen är ett bra ställe att börja på.

– Ett oisolerat varmvattenrör, 28 millimeters kopparrör, ger en värmeförlust på ungefär 300 kWh per meter och år. Det är samma energibesparing som att byta ut ett gammalt fönster mot ett nytt, men till en betydligt högre kostnad, berättade Roland Jonsson.

Som energikonsult ser han ofta att de tekniska isoleringarna helt eller delvis saknas. Ofta sätts inte isoleringen tillbaka efter att ett ingrepp har gjorts med onödiga energiförluster som följd.

– Dessutom finns det även en förhöjd risk för legionella om man inte isolerar rören genom att värme sprider sig från både varmvattenrör och avloppsrör som inte är isolerade. Det handlar inte bara om att behålla värmen utan även om att hålla kallvattnet kallt, sade han.

Roland Jonsson konstaterade också att ju grövre rör, desto mer lönsamt är det att isolera. Om det inte finns plats för att isolera alla rör kan man tänka utanför boxen. Han presenterade en lösning där varmvattencirkulationsröret placerats inuti varmvattenröret.

– Då har du fortfarande cirkulationen, men bara ett enda rör att isolera. Kan man inte isolera tillräckligt mycket bör man fundera på om man kan få bort röret på något sätt.

Publicerad 2 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.