Investeringar i reservkraft
Energimyndigheten har beslutat att bevilja 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för att stärka deras beredskap genom investeringar i reservkraft. Satsningen är en del av arbetet med att minska sårbarheten i samhällsviktiga verksamheter vid energistörningar eller avbrott i elförsörjningen.

Förstärkt beredskap på lokal nivå ses som en central del i återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar. Många kommuner har idag begränsade resurser för att snabbt och effektivt utveckla sin energiberedskap.
Som ett led i att förbättra denna förmåga lanserade Energimyndigheten under 2024 programmet Robust kommun, som erbjuder både ekonomiskt stöd och kunskap för att stärka reservkraftsförsörjningen.

– Genom att stärka reservkraften blir kommuner bättre förberedda och rustade att hantera olika typer av störningar. Reservkraftverk genererar elektricitet även vid avbrott i elnätet och är därmed viktiga pusselbitar för att stärka den civila beredskapen, säger Zandra Camber, projektledare för Robust kommun på Energimyndigheten.
Det ekonomiska stödet, som öppnade för ansökningar i början av 2025, väckte stort intresse bland Sveriges kommuner. Totalt anmälde sig över 160 kommuner, och efter en urvalsprocess där både geografisk spridning och specifika kriterier beaktades, valdes 50 kommuner ut för att få stödet.
– Stödet får användas till fysiska åtgärder, som reservkraftaggregat och nödvändiga förändringar i byggnader. Kommunerna ska ha genomfört en behovsanalys i förväg, så att de nu kan gå direkt till åtgärdsarbetet, säger Zandra Camber.
Satsningen är en del av ett större arbete för att stärka Sveriges robusthet inför framtida utmaningar inom energiförsörjningen. Genom investeringen får utvalda kommuner möjlighet att förbättra sin krisberedskap och säkra en stabil elförsörjning även vid störningar i det ordinarie elnätet.