marknadsläget | 29 mar

Installationsvolymerna krymper under 2023

Den samlade installationsmarknaden minskar i år till följd av sjunkande husbyggnation. Samtidigt fortsätter höga energipriser att driva efterfrågan på bland annat energieffektivisering. Det visar Installatörsföretagens nya marknadsrapport.

Installationsvolymerna krymper under 2023
Installationsmarknaden kommer fortsätta minska i år för att sedan öka något 2024 från 2023 års låga nivå. Foto: Pixabay

Under 2022 bromsade bygginvesteringarna in kraftigt och under 2023 är prognosen att inbromsningen fortsätter. Det innebär att installationsvolymerna påverkas negativt och kommer att sjunka under året.

Nu är rätt läge att återställa eller höja rotavdraget, gärna med krav på att åtgärderna ska bidra till mer energieffektiva fastigheter.

Den sammanlagda installationsvolymen förväntas minska med sex procent under 2023, till följd av minskade husbyggnadsinvesteringar, för att sedan vända uppåt med tre procent 2024 – från 2023 års nivå. Mest minskar aktiviteten inom områdena ventilation, värme och sanitet samt el.

 

Ola Månsson, vd, installatörsföretagen. Foto: Installatörsföretagen

– Nu är rätt läge att återställa eller höja rotavdraget, gärna med krav på att åtgärderna ska bidra till mer energieffektiva fastigheter. Det skulle upprätthålla sysselsättningen i seriösa företag och skynda på energiomställningen som behövs både för klimatet och för att få ned de höga energipriserna, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

– De fortsatt höga energipriserna leder till större efterfrågan på energieffektivisering. Men tyvärr är dessa investeringar fortfarande dyra för enskilda småhusägare, särskilt i dessa tider. Men med ett utbyggt rotavdrag och utökat avdrag för grön teknik kan de bli verklighet, säger Ola Månsson.

Källa: Installatörsföretagen

Publicerad 29 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.