Installation | 7 sep

Instalco gör Högdalenverken mer hållbart och säkert

Instalcobolagen EKTK och App Start-Up har fått installationsuppdrag vid Högdalenverket i Stockholm till ett värde av 30 miljoner. El- och styrsystem omfattas.

Instalco gör Högdalenverken mer hållbart och säkert
EKTK ska byta ut fem befintliga ställverk som ska ersättas av nya vid Högdalenverken i Stockholm. Foto: Hans Ekestång

– Vi har ett väl inarbetat samarbete med Stockholm Exergi sedan tidigare. Vi är mycket glada att vi får vara med och bidra för göra Högdalenverket mer säkert, hållbart och öka tillgängligheten för driften med de här installationerna, säger Pasi Johansen, vd på EKTK.

Vid Högdalenverken produceras el och värme till Stockholms fjärrvärmenät. En av verkets funktioner är att återvinna energi ur avfall som inte materialåtervinns.

Uppdraget för EKTK innefattar utbyten av fem befintliga ställverk som ska ersättas av nya. I arbetet ingår rivning och demontering av befintliga ställverk samt ny leverans, montering, driftsättning, och anpassning. I projektet ansvarar App Start-Up för anpassningar och integreringar av styrning för de nya ställverken. Ambitionen är att projektet ska certifieras som ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt.

–  Det är ett omfattande arbete som skall utföras under en relativt kort period när vi är på plats vilket kräver mycket förarbete och detaljerad planering. Vi har lång erfarenhet av just denna typ av arbete och tillsammans med vårt systerbolag App Start-Up kan vi leverera kvalitet och kunskap på ett effektivt sätt, säger Pasi Johansen.

Projektet har inletts och merparten av arbetena kommer att utföras under 2024.

Publicerad 7 september 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.