Maxade kylpaneler och burgare
Sandviken har fått ett nytt tillskott i snabbmatsutbudet när Max Burgers nu invigt sin 157:e restaurang i Sverige. Det som gör denna etablering särskilt spännande är satsningen på innovativa kylpaneler, ett initiativ som sägs kunna minska energianvändningen med upp till 20 procent i de system de kopplas till.

I samarbete med Spacergy och ClimaCheck, och med stöd från Energimyndigheten, implementerar Max ett nytt system för att effektivisera energianvändningen i sina kylsystem. Genom att använda kylpaneler tillsammans med ett avancerat övervakningssystem sägs energianvändningen kunna minskas med upp till 40 procent.
Projektet utgör en del av Max Burgers bredare strategi för att minska sin klimatpåverkan och fortsätta vara en ledande aktör inom hållbar snabbmat. Den nya restaurangen, belägen i det växande handelsområdet Tuna intill riksväg E16, är byggd i limträ och har plats för 240 gäster.

– Vi har utvecklat ett system som bygger på PRC (Passiv radiative cooling) och använder den tekniken för att emittera värme ur kylsystem. Tillsammans med Kungliga tekniska högskolan (KTH) har vi utvärderat tekniken och ser att med rätt förutsättningar kan vi påverka energiåtgången positivt och sänka energianvändningen med så mycket som 15-20 procent, säger Fredrik Alexandrow, vd på Spacergy.
Under ett år kommer Spacergy att köra pilotprojekt på tre enheter inom Max och under gång utvärdera och rapportera till samtliga parter.
– Det gör vi genom att passivt underkyla köldmediet till lägre temperaturer än vad många vanliga kylare eller kondensorer klarar av.
Att kyla till lägre temperaturer möjliggör att kondenseringstrycket kan sänkas med resultatet att kompressordriften minskar – vilket leder till energibesparing och längre livslängd på maskinerna.

– Energibesparingen på 15-40 procent grundar sig till del på Spacergys panelsystem och till del på det övervakningssystem vi sätter in då vi vill kunna mäta termodynamiska parametrar på kylsystemet innan och efter att vi har satt upp våra paneler, säger Pontus Broddner, teknikchef på Spacergy.
Han fortsätter:
– När vi får en systemprofil så ser vi direkt möjliga åtgärder för huruvida vi till exempel kan minska temperaturspannet mellan kondensering och förångning, att systemet startar oregelbundet med korta tidsintervaller och/eller andra temperaturförändringar som kan orsakas av läckage – sådant som idag i bästa fall uppdagas vid en läckkontroll men i värsta fall kräver akut åtgärd och fluorerade kolväten (HFC:er) som släpps ut med stor negativ miljöpåverkan som följd.

Nu får den amerikanske jätten se upp! Vi är glada över att kunna öppna denna innovativa restaurang i Sandviken.
Minskad temperaturskillnad mellan kondensering och förångning innebär minskad energianvändning. Tidigare upptäckt och åtgärd vid till exempel läckage minskar jourtid, undviker stora kostnader för påfyllning, lagerförluster och oåterkalleliga utsläpp.

Under ett år kommer Spacergy att köra pilotprojekt på tre enheter inom Max och under gång utvärdera och rapportera till samtliga parter.
– Genom att testa i tre olika geografiska områden under 12 månader räknar vi med att få relevant data för att styrka vårt case men också möjlighet att vidareutveckla systemen, säger Pontus Broddner.
– Nu får den amerikanske jätten se upp! Vi är glada över att kunna öppna denna innovativa restaurang i Sandviken, konstaterar Christoffer Bergfors, vice vd på Max Burgers.
Källa: Max och Spacergy