Innovativ pumpteknik räddar laxar från turbinintag
Forskare på Karlstads universitet och SLU ska undersöka om de kan avleda laxar från turbinintag i kraftsverksdammar med hjälp av en stor injektorpump. Förhoppningen är att den nya tekniken ska kunna stärka Klarälvens lax- och öringbestånd.
I projektet undersöks hur lax och öring rör sig nedströms efter leken och hur de kan guidas bort från turbinintag i kraftverksdammar med hjälp av den nya pumptekniken. Målet är att minska dödligheten hos utlekta laxar när de vandrar mot Vänern.
Studien använder ljudbaserad spårning för att följa märkta laxars rörelser och bedöma effekterna av restaureringarna samt den nya guidningstekniken. Fiskarna kommer att sättas ut ovanför Edsforsen efter att de märkts med ljudbaserade sändare. Därifrån vandrar de uppströms för att leka. Efter lek kommer de överlevande fiskarna nedströms till Edsforsens damm, där de ska avledas från turbinintaget med en stor injektorpump.
Projektet leds av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är huvudansvariga för projektet. Karlstads universitet ansvarar för telemetridelen av projektet. Fortum, Länsstyrelsen, Vattenkraftens Miljöforskningsprogram, Energimyndigheten och Vattenfall bidrar som finansiärer, medan Xylem äger pumpen som används i projektet.
Källa: Karlstads universitet