Innovativ golvvärme i slottsherrens nya bostad
I det nya bostadshuset vid Torpa stenhus installeras en lågbyggande golvvärmelösning med grafitmatta. Ett nytt koncept för lösningen testas, som väntas ge bättre värmeledning än tidigare. Konceptet Heat Spreaders upphovsman Lennarth Palmquist har arbetat med systemet sedan 2016.

Intill det västgötska medeltidsslottet Torpa stenhus bygger ägaren Pehr Zethelius ett nytt bostadshus på cirka 700 kvadratmeter. Bostadshuset utformas efter originalritningar från 1670-talet för ett trähus på samma plats av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Han står bland annat bakom Drottningholms slott och Kalmar domkyrka.
Installatören Limmareds Rör har valt att använda företaget XY Climates golvvärmelösning Heat Spreader i det nya huset.

– Ägaren ville inte ha radiatorer och då är Heat Spreader ett väldigt bra system, säger Limmareds vd Patrik Carlsson, som också är delägare i XY Climate.
Han pekar på att lösningen ger snabb reglering, jämnare temperatur och lägre bygghöjd.
Heat Spreader består av grafitremsor som sprider ut värmen och är fastsatta på en armerande, självklistrande glasfibermatta. I systemet ingår längs ner en isolerskiva, XPS300, som är spårad för enkel installation av vattenrören. Sedan läggs mattan tvärs rörriktning för bästa värmespridning. Grafitremsorna är fästa på den självklistrande glasfiberväven med ett avstånd som optimerar värmespridningen. På så sätt kan avjämningsmassan tränga igenom väven och skapa en balkverkan med isolerskivans spår.

XY Climate är baserat i Tranemo och drivs av Heat Spreaders upphovsman Lennarth Palmquist som har arbetat med systemet sedan 2016. På övervåningen i det nya huset vid Torpa stenhus, totalt 210 kvadratmeter, har han provat ett nytt patentsökt installationskoncept och använt en prototypmaskin. Det har delvis skett med stöd från Energimyndigheten.
Heat Spreader består av grafitremsor som sprider ut värmen och är fastsatta på en armerande, självklistrande glasfibermatta.
– Det nya konceptet kommer att innebära ännu bättre värmeledning med samma goda spridning som tidigare, säger Lennarth Palmquist.
Vid ett Vinnovafinansierat test på Rise 2018 jämfördes Heat Spreader med traditionell golvvärme. Testet gav likvärdiga resultat för värmeavgivning samt temperaturfördelning över ytan för de jämförda lösningarna. Heat Spreader behöver dock bara 10 mm pågjutning jämfört med 30 mm för den traditionella lösningen. Den totala bygghöjden blir därmed 20 mm lägre, 60 mm jämfört med 80 mm.

Stadsfastighetsförvaltningen i Göteborg har nyligen med hjälp av Victoria Stigemyr Hill på WSP utrett klimatpåverkan av material och energi för radiator- respektive golvvärmesystem. Klimatpåverkan var likvärdig om man endast såg till materialen, men var högre för golvvärme när man tog hänsyn till pågjutningen.
Ett examensarbete vid Högskolan i Borås hösten 2024, utfört av Hussein Alaathary, Mehrab Kazmi och Perwer Haji på byggingenjörsprogrammet, visade liknande resultat som Rise-testet. I examensarbetet jämfördes ett traditionellt system med 50 mm avjämningsmassa och Heat Spreaders system med grafitmatta och 30 mm avjämningsmassa.

Grafitlösningen värmdes upp snabbare och nådde 1°C högre maximal temperatur än det traditionella systemet över hela ytan utan ökad energianvändning. Den högre temperaturen innebär att man kan sänka temperaturen på värmekällan men ändå uppnå samma komfort som med det traditionella systemet.
Ägaren ville inte ha radiatorer och då är Heat Spreader ett väldigt bra system.
Heat Spreader hade också en jämnare värmefördelning, 2,84°C, jämfört med 3,16 °C för det traditionella systemet. Skillnaden mellan systemen var därmed 0,32°C. Det traditionella systemet lagrade dock värmen 35 procent längre tack vare den högre massan. Den längre värmelagringen kan vara fördelaktigt om elförsörjningen skulle upphöra.

Limmareds Rör blev genom Patrik Carlsson involverat i XY Climate för ungefär fem år sedan. Sedan dess har företaget använt systemet i ett flertal villor i hemkommunen Tranemo och Borås. Det har främst handlat om enskilda rum som badrum och vardagsrum.
– Vi arbetar på olika sätt för att introducera det här systemet bredare, men det är Lennarth som styr det mesta. Jag är mer av en passiv delägare just nu och bidrar genom att sprida det i mina kanaler och inom min bransch när jag får möjlighet, säger Patrik Carlsson.
En av installationerna med Heat Spreader har gjorts i en villa i Brämhult utanför Borås. För ungefär tio år sedan bytte Limmareds Rör ut en vedpanna mot en värmepump där. På förslag av Limmareds Rör installerades Heat Spreader på källarvåningen i villan som byggdes 1967.
Villans ägare Henrik Axelsson tycker att golvvärme passar mycket bra i källare i äldre hus. Han märker en stor skillnad både i hur värmesystemet fungerar och i hur det upplevs jämfört med tidigare.
I systemet ingår längs ner en isolerskiva, XPS300, som är spårad för enkel installation av vattenrören. Sedan läggs mattan tvärs rörriktning för bästa värmespridning.
– Det har skapat ett annat klimat genom att ta bort fukt och att det inte längre känns rått. Att optimera isoleringen är svårt när den gamla betongplattan ligger kvar i botten, men det här systemet påverkade golvhöjden lite. Samtidigt riktas värmen åt rätt håll och sprids jämnt, säger Henrik Axelsson
Han jämför med ett traditionellt golvvärmesystem som har gjorts på hans landställe.

– Det är skillnad på hur snabbt systemen reagerar. Här hemma kommer värmen fort eftersom det är en liten massa att värma upp.
Den 19 mars ställer XY Climate ut på ISH-mässan i Frankfurt i delen för startups.
– Det är enormt mycket som händer just nu, säger Lennarth Palmquist.
Han riktar dessutom en passning till tillverkarna av avjämningsmassan.
– Jag undrar varför de inte redovisar lambdavärdet, värmeledningsförmågan hos avjämningsmassan. Det hade varit intressant information både för mig och för branschen.
Torpa stenhus

- Torpa stenhus är ett medeltida slott i västgötska Tranemo kommun och ligger vid sjön Åsunden. Det är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar från 1400-talet. Godset är privatägt och har varit i samma familjs ägo sedan slutet av 1400-talet. År 1927 tillföll gården Ebba Marianne Charlotte Storckenfelt, gift med kammarherren Fritz Adolf Zethelius. Det är deras sonson Pehr Zethelius som äger och driver Torpa gård idag.
- Torpa tillhör också Sveriges spökhus med fem olika manifestationer: Den gråa frun, Den inmurade flickan, Torpas vita hästar, Lille Gustav Stenbock och Greve Gustaf Otto Stenbock.