Innemiljön inte avgörande för astma

En dansk studie på 411 barn i Köpenhamnsområdet pekar på att inomhusluftens kvalitet inte är avgörande för om barnen utvecklar astma eller ej.


– Vi kan inte se någon koppling. Kanske skulle man kunna se effekter vid mer extrema förhållanden i utlandet, men i Köpenhamnsområdet är luftföroreningar inomhus inte en avgörande faktor för om barn utvecklar andningssvårigheter eller astma, säger Hans Bisgaard, professor vid Köpenhamns Universitet till den norska nättidningen forskning.no.
Sot, partiklar, kvävedioxid och formaldehyd är några av de ämnen som forskarna har mätt upp i hemmiljön under barnens första halvår. Nu ska forskarna gå vidare och titta närmare på om partiklar kan ha betydelse för allvarliga astmanfall.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 9

Publicerad 23 november 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.