Stora inneklimatpriset | 2 maj 2023

Inneklimatmästarna från Trosa

Den svenska filtertillverkaren Camfil har tillverkat Hi-Flo påsfilter i över 50 år. Den 15 mars belönades företaget med Stora inneklimatpriset 2022 och det är inte första gången som tillverkaren får ta emot det priset. Även 2012 och 2019 vann Camfil för andra innovationer.

Inneklimatmästarna från Trosa
Det var en glad och överväldigad Camfilduo i form av marknadschef Emmy Koivisto och affärsutvecklingschef Mattias Utbys som fick gå upp på scenen och ta emot Stora inneklimatpriset.

Stora inneklimatpriset har delats ut 22 gånger. Bland årets 33 nominerade utsågs fyra finalister och därefter en vinnare. Priset delades ut på Fastighetsmässan i Kista, och det var en glad och överväldigad Camfilduo i form av marknadschef Emmy Koivisto och affärsutvecklingschef Mattias Utbys som fick gå upp på scenen och ta emot priset.

– Vi visste inget i förväg. Nu blir det att ringa kollegerna, utbrister Mattias Utbys när prisutdelningen på scenen är avklarad.

Camfil, som i år fyller 60 år, grundades i Trosa där både tillverkning och utvecklingsavdelning fortfarande är lokaliserade. Det första Hi-Flo-påsfiltret lanserades 1969, som ett direkt svar på behovet av högkvalitativa filter till den europeiska marknaden. Filtertekniken har sedan förfinats och förbättrats, kännetecknat av sina energibesparande egenskaper kombinerade med stabil och pålitlig prestanda, effektivitet och livslängd.

Nu har vi en lösning där fastig­hetsägare kan spara energi, samtidigt som de investerar i kvalitativ inomhusluft

Under 2022 lanserades en ny generation av filtret, där energianvändningen har minskats med 12 procent jämfört med den äldre Hi-Flo-generationen och ligger 30 procent under branschgenomsnittet. Filtret finns i fem filtreringsklasser, i den senaste generationen har man fokuserat på ePM1 60 procent och ePM10 60 procent.

– Hi-Flo är vår absolut största produkt, som står för merparten av vår omsättning, så det är jätteroligt att vinna med just den produkten, säger Mattias Utbys.

Hi-Flo-filtret används i allt från sjukhus till kontor och kommersiella fastigheter över hela världen. Det senaste året har allt mer kretsat kring energibesparing – men det ska aldrig behöva ske på bekostnad av inomhusklimatet, påtalar Mattias Utbys och Emmy Koivisto.

– Människan är alltid viktigast. Det är något vi pratar om ofta, säger Mattias Utbys.

– Nu har vi en lösning där fastig­hetsägare kan spara energi, samtidigt som de investerar i kvalitativ inomhusluft, inflikar Emmy Koivisto.

Fakta

Juryns motivering

”Filtret är ett exempel på en produkt som bidrar till att skydda människor från potentiellt hälsoskadliga luftburna partiklar – en typ av luftförorening vars koncentration utomhus allt för ofta når över gällande riktvärden. Produkten har förutsättningar att bidra till god luftkvalitet inomhus samtidigt som användningen av elenergi för fläktdrift begränsas”.

Att för tredje gången vinna Stora inneklimatpriset betyder mycket för Camfil.

– Stora inneklimatpriset handlar om innovation och hållbarhet och det är precis det som vi på Camfil också står för. Därför är det så klart roligt att vinna. Vi kommer att fortsätta utvecklingen, vi är inte nöjda ännu. Vi jobbar hela tiden med utveckling och har nu en forsknings- och utvecklingsavdelning på 4 800 kvadratmeter och fem laboratorier, säger Emmy Koivisto.

Camfil fokuserar på effektiva, hållbara renluftslösningar. Nya generationen Hi-Flo ger reducerad energianvändning, förbättrat klimatavtryck och mer hållbara lösningar. Foto: Camfil

Camfil har tidigare fått Stora inneklimatpriset: 2012 för sin Road Show Trailer, ett rullande laboratorium för luftmiljömätningar och utställning, och 2019 för Megalam EnerGuard – en ny typ av högeffektiva filter för avskiljning av partiklar från ventilationsluft.

Priset delades ut av Astma- och allergiförbundets generalsekreterare Karin Neuhaus.

– Jag är väldigt glad att inomhusklimat är en fråga som lyfts upp, det behöver lyftas ännu mer – speciellt i dessa tider när många fastighetsägare vill spara energi och det är lätt att det blir på bekostnad av inomhusklimatet. Stora inneklimatpriset är ett pris som verkligen behövs, säger hon, och understryker vikten av kunskap om åtgärdernas effekter på inomhusmiljö och hälsa.

– Ungefär tre miljoner svenskar har astma, allergi eller annan överkänslighet. För dem är en god inomhusmiljö till och med livsnödvändig. Fukt- och mögelskador, bristfällig ventilation, kemiska emissioner från bygg- och inredningsmaterial kan utgöra en allvarlig hälsofara.

Publicerad 2 maj 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.