LEDARE | 23 jan 2020

Ingenting är längre som förut – alla gamla sanningar är slut*

Ingenting är längre som förut – alla gamla sanningar är slut*
Foto: Clas Göran Carlsson

Nytt år. Nya tider. Strålande tider. Härliga tider.**

Och därför har vi bestämt att vi under 2020 ska ge ut tidningen Energi & Miljö med tio utgåvor. Vi utökar alltså med en utgåva jämfört med tidigare år. Ett skäl till det är att det finns så mycket att berätta eftersom det händer intressanta saker i branschen. Ett annat viktigt skäl är att läsarna vill förkovra sig ännu mer genom branschens ledande tekniktidning.

Årets novembernummer av Energi & Miljö kommer därför att ha ett tema med inriktning sjukhus. Om jag i skrivande stund minns rätt har tidningen aldrig haft ett sådant specifikt tema; naturligtvis har vi skrivit om installationer på sjukhus men nu ska vi alltså göra en djupdykning i detta ämne. Tips på intressanta byggen tas emot med tacksamhet!

Vi inleder dock året med tema fastighetsautomation. Inom det området händer det mycket. Inte minst på Siemens nya huvudkontor i Solna som vi har besökt. Vi hann inte riktigt med att titta på fastighetens alla 1 100 reglercentraler men kunde konstatera att huvudkontorets olika tekniska system samarbetar väl med varandra och styrs och övervakas via en gemensam plattform. Följ projektledaren Tomas Rönnqvist på sidan 14.

Som om det inte vore nog har vi följt upp vad som händer på fastigheten Sveavägen 44 i Stockholm. Skandia Fastigheter har testat att köpa in styr- och övervakningssystemet på ett helt nytt sätt – där driftorganisationen har en helt ny roll. Följ killarna som jobbar med detta på sidan 30.

Lokalförvaltningen i Göteborg vill prova egna lösningar för energioptimering via byggnadernas styrsystem. Syftet är att pröva metoder för energioptimering där enkla och förhållandevis billiga medel används för att minska energi användning, som komplement till mer kommersiella system. Läs mer om Jakob Horn och hans kolleger på sidan 24.

Ja, ingenting är längre som förut.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson
Chefredaktör

*) Som Anders Fugelstad sjöng i slutet av 1960- talet.
**) Som Thor Modéen skaldade i början av 1930-talet.

Publicerad 23 januari 2020

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.