Ingen vann upphandlingen – det tjänar husägarna på

Agneta Persson, Anthesis

Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva småhus, Besmå, initierade för två sedan en teknikupphandling för att få leverantörer att ta fram energieffektiva kombinerade värme- och ventilationssystem för småhus i nordiskt klimat. Sex anbud lämnades av företag och konsortier från värme och ventilationstillverkare.

– Det var skönhetstävlingen som ingen vann, konstaterar Agneta Persson, som är konsult på företaget Anthesis och som leder utvecklingsprojektet. Bakgrunden var att det enligt Besmå inte fanns energieffektiva kombinerade värme- och ventilationssystem som var avpassade för ett nordiskt klimat för de moderna småhusen med låg energianvändning, typ passivhus.
– Det finns bra värmepumpar respektive FTX-system, men inget där man kombinerat dessa system för lågenergihus. Dessutom kan ju installationerna – om de köps separat – uppta en stor del av husets yta eller i alla fall hela tvättstugan och lite till. De är dessutom ofta överdimensionerade för energibehovet i ett modernt lågenergihus, säger Agneta Persson och fortsätter: – Den lösning vi efterfrågade var att den skulle vara liten och smidig, som en dubbelgarderob, högst 120 centimeter bred, 60 centimeter djup och 200 centimeter hög och bestå av en effektiv värmepump och FTX-system med hög värmeåtervinningsgrad.

Beställargruppen hade goda förhoppningar om att få in anbud som skulle klara kraven. Av de sex anbud som kom in klarade fyra nästan kraven, med undantag för några småsaker. Det handlade om att man inte klarade av filterkraven, materialbedömning av ingående komponenter (enligt Sunda huskraven eller motsvarande) och energiberäkningar.
Eftersom ingen klarade alla skallkrav fanns ingen vinnare att utse. Då vände sig Besmå till Energimyndigheten med en fråga om att få omvandla teknikupphandlingen till ett gemensamt teknikutvecklingsprojekt för de fyra förslag som nästan klarat kraven. Under processen delades också ett av de fyra konsortierna i två, så i dagsläget är det alltså fem konsortier som utvecklar var sin teknisk lösning. Enligt Agneta Persson kommer minst tre produkter att kunna presenteras i år.
– Så här i efterskott är jag glad att det inte blev någon vinnare i teknikupphandlingen, för om vi fått en vinnare hade vi bara haft en produkt på marknaden. Nu får vi istället tre, kanske fyra eller fem som småhustillverkarna kan välja mellan och även befintliga småhusägare kan välja mellan, säger Agneta Persson.

Projektet ska vara klart i oktober i år, och efter det ska Besmå söka mer pengar för utvärdering och demonstration av produkterna. Utvärderare kommer att vara Svein Ruud hos Rise, tidplanen för utvärderingen är ännu inte helt fastställd.

Publicerad 29 augusti 2018

På nytt jobb

Klas Tauberman har anställts som elkonsult. Han kommer från ELK Göteborg.
Alexander Bäck har anställts som vvs-konsult hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Han kommer från Newton.
Marie Fossum Strannegård har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.
Gunnar Linder har utsetts till ny chef för WSP Systems, installationskonsultdelen.
Per Johansson har utsetts till vd för Climat80 Entreprenad AB, Malmö. Han kommer från Nordomatic.
Kent Edvardsson har anställts som säljansvarig i Stockholmsdistriktet hos Watt Heating AB med ansvar för Stockholm, Sundsvall, Örebro, Linköping. Han kommer från Bravida.
Andreas Behm Fredin har utsetts till chef för division Konstruktion & installation hos Tyréns AB, Stockholm.
Jakob Jamot har utsetts till teknisk chef hos Free Energygruppen, med placering i Göteborg. Han kommer från Azelio
Tobias Eriksson har utnämnts till ansvarig för affffärsområde Öst hos Instalco. Han efterträder Peter Westman som övergår till en konsultroll inom Instalco.
Magnus Petersson har utsetts till försäljnings- och marknadschef hos Beulco Armaturs AB, Helsingborg. Han kommer från annan bransch. Peter Lönnbrink har anställts som konstruktör
Simon Nilsson har anställts som ingenjör för arbete med energieffektivisering på Leosol Energi AB. Han kommer från Boliden Mineral.
Elin Öman har anställts som projektledare hos Eon Energilösningar AB, Stockholm. Hon kommer från studier.
Johan Nyhlén har anställts som försäljningsingenjör hos Nicotra Gebhardt AB, region Väst. Han kommer från ebmpapst.
Lennart Lifvenhjelm har anställts som teknikansvarig på Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Vasakronan.
Patrik Vinsa har utnämnts till vice vd med operativt ansvar för hela serviceverksamheten på samtliga nio orter där Indoor är verksamt med lokalkontor.
Patrik Armborsth har utsetts till avdelningschef hos Indoor Energy Services Sweden AB i Stockholm. Han kommer från Exhausto.
Niclas Mantinieks har utsetts till vd för Sandbäckens Brandskydd AB, Stockholm. Han kommer från Presto.
Per-Eric Hjelmer har anställts på Aquademica AB:s inomhusmiljögrupp i Stockholm. Han kommer från Tyréns.
Erik Svensson har utsetts till platsansvarig hos VVS Tjänst Sverige AB i Kalmar. Han kommer WSP.
Niclas Lööf har tillträtt som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Carrier.
Mushtak Alshamary har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Caverion.
Per Sandsjö har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Lidköping. Han kommer från Roth Sverige.
Richard Schöniger har tillträtt som nyckelkundsansvarig på Panasonic Heating and Cooling med placering i Jönköping. Han kommer från Dahl Sverige.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Energi & Miljö Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att Energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.