NYHETER | 20 feb 2020

Inför Nordbygg: ”Vi tror ingenting längre – vi vet”

Inför Nordbygg: ”Vi tror ingenting längre – vi vet”
Foto: Peter Olofsson

Bland utställare som fokuserar på ventilationsfrågor på årets Nordbyggmässa märks Sisab Skolfastigheter i Stockholm. Den egna AI-plattformen Solida – som Energi & Miljö skrev om i nr 9 2019 – presenteras.

Sisab ligger långt framme när det gäller AI-teknologi inom fastighetsförvaltning. Med det digitala systemet Solida övervakas all ventilation i fastigheterna i realtid.
– Våra sensorer mäter temperatur och koldioxidhalt och systemet erbjuder en total transparens. Vi tror ingenting längre – vi vet, framhåller Niklas Dalgrip, driftchef på Sisab.

Mats Carlqvist är projektansvarig för Solida, som har utvecklats i samarbete med Schneider Electric och Myspoven AB.
– Just att vi redan hade byggt upp en tydlig struktur gjorde att vi kunde komma igång snabbt med styrning via AI. Det är A och O att ha struktur och standard i systemet, tipsar Mats Carlqvist till andra fastighetsbolag.
I år får ventilationsfrågorna stort utrymme på Nordbygg 21–24 april då branschorganisationen Svensk Ventilation tillsammans med Svensk Automation äntrar den nya scenen Inneklimatarenan. Digitalisering och AI har en stor roll i byggsektorn och ventilationsbranschen är inget undantag.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, menar att energieffektivitet fortfarande är högaktuellt i ventilationsbranschen, och även sambandet mellan inomhusklimat, hälsa och produktivitet. Också klimatförändringar i form av varmare väder kommer att bli en viktig parameter för ventilationsbranschen i framtiden. Det norska ventilationsföretaget Trox Auranor, som deltog på Nordbygg 2018 för första gången, har 40 års erfarenhet av ventilationsbranschen.
– Vi gör ofta projektspecifika anpassningar på någon av våra standardprodukter eller utvecklar helt nya lösningar, berättar Tobias Wallbom, ansvarig för Trox Auranor i Sverige.

Text: Peter Olofsson

Publicerad 20 februari 2020

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.