NYHETER | 20 feb 2020

Inför Nordbygg: ”Vi tror ingenting längre – vi vet”

Inför Nordbygg: ”Vi tror ingenting längre – vi vet”
Foto: Peter Olofsson

Bland utställare som fokuserar på ventilationsfrågor på årets Nordbyggmässa märks Sisab Skolfastigheter i Stockholm. Den egna AI-plattformen Solida – som Energi & Miljö skrev om i nr 9 2019 – presenteras.

Sisab ligger långt framme när det gäller AI-teknologi inom fastighetsförvaltning. Med det digitala systemet Solida övervakas all ventilation i fastigheterna i realtid.
– Våra sensorer mäter temperatur och koldioxidhalt och systemet erbjuder en total transparens. Vi tror ingenting längre – vi vet, framhåller Niklas Dalgrip, driftchef på Sisab.

Mats Carlqvist är projektansvarig för Solida, som har utvecklats i samarbete med Schneider Electric och Myspoven AB.
– Just att vi redan hade byggt upp en tydlig struktur gjorde att vi kunde komma igång snabbt med styrning via AI. Det är A och O att ha struktur och standard i systemet, tipsar Mats Carlqvist till andra fastighetsbolag.
I år får ventilationsfrågorna stort utrymme på Nordbygg 21–24 april då branschorganisationen Svensk Ventilation tillsammans med Svensk Automation äntrar den nya scenen Inneklimatarenan. Digitalisering och AI har en stor roll i byggsektorn och ventilationsbranschen är inget undantag.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, menar att energieffektivitet fortfarande är högaktuellt i ventilationsbranschen, och även sambandet mellan inomhusklimat, hälsa och produktivitet. Också klimatförändringar i form av varmare väder kommer att bli en viktig parameter för ventilationsbranschen i framtiden. Det norska ventilationsföretaget Trox Auranor, som deltog på Nordbygg 2018 för första gången, har 40 års erfarenhet av ventilationsbranschen.
– Vi gör ofta projektspecifika anpassningar på någon av våra standardprodukter eller utvecklar helt nya lösningar, berättar Tobias Wallbom, ansvarig för Trox Auranor i Sverige.

Text: Peter Olofsson

Publicerad 20 februari 2020

På nytt jobb

Per Löfström har utnämnts till chef för PE Teknik & arkitekturs affärsområde vvs-design.
Magnus Rundqvist har anställts som säljare i distrikt Syd hos Gebwell AB. Han kommer från Beulco.
 Mikael Wall har anställts som kalkyl- och säljansvarig hos Ventab Göteborg AB, Göteborg. Han kommer från IV Väst.
Anette Edsvik har anställts som säljare på Inventiair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.