Indier vill ha svensk energieffektivisering

En metod för att göra lönsamma energieffektiviseringsåtgärder i byggnader har väckt intresse i Indien. Under våren ska metoden, som utvecklats inom ramen för Belok, testas i två byggnader i New Delhi.

En konsert- och teaterhall om cirka 12 500 kvadratmeter och ett företags huvudkontor om cirka 5 500 kvadratmeter ska energieffektiviseras enligt Belok:s metod Totalprojekt, även kallad Belok Total Concept, BTC. De två byggnaderna som ska vara demonstrationsprojekt visades under ett besök som svenska Belok-representanter nyligen gjorde i New Delhi.

Metoden går i stora drag ut på att från insamlade data räkna fram och föreslå paket av energieffektiviseringsåtgärder som blir lönsamma för fastighetsägaren. Utgångspunkten är den förräntning på investeringen som ägaren vill ha. Alltså hur hög lönsamheten ska vara.

– Belok har redan använt metoden på ett hundratal byggnader i Sverige, men det blir förstås ganska annorlunda i Indien med de tekniska lösningar som används där, säger Per-Erik Nilsson, vd för CIT Energy Management som arbetar med projektet för Energimyndighetens räkning.

Indierna fick upp ögonen för metoden under diskussioner mellan svenska Energimyndigheten och den indiska motsvarigheten, kallad BEE. Med sig hem från resan till New Delhi har Per-Erik Nilsson och hans kollega Mari-Liis Maripuu stora mängder data från de två demobyggnaderna. Under våren ska de analysera data och färdigställa rapporter med förslag till åtgärder. I höst kommer de sedan att hålla en utbildning för indierna.

– Vi måste utgå från deras situation och den teknik som finns där. Exempelvis saknas i stort sett krav på inneklimat. Det går inte att komma med en svensk teknikjulgran, men det finns fortfarande mycket att göra, säger Per-Erik Nilsson.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 4 2013 sidan 9

 

Publicerad 26 april 2013

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.