Indier vill ha svensk energieffektivisering

En metod för att göra lönsamma energieffektiviseringsåtgärder i byggnader har väckt intresse i Indien. Under våren ska metoden, som utvecklats inom ramen för Belok, testas i två byggnader i New Delhi.

En konsert- och teaterhall om cirka 12 500 kvadratmeter och ett företags huvudkontor om cirka 5 500 kvadratmeter ska energieffektiviseras enligt Belok:s metod Totalprojekt, även kallad Belok Total Concept, BTC. De två byggnaderna som ska vara demonstrationsprojekt visades under ett besök som svenska Belok-representanter nyligen gjorde i New Delhi.

Metoden går i stora drag ut på att från insamlade data räkna fram och föreslå paket av energieffektiviseringsåtgärder som blir lönsamma för fastighetsägaren. Utgångspunkten är den förräntning på investeringen som ägaren vill ha. Alltså hur hög lönsamheten ska vara.

– Belok har redan använt metoden på ett hundratal byggnader i Sverige, men det blir förstås ganska annorlunda i Indien med de tekniska lösningar som används där, säger Per-Erik Nilsson, vd för CIT Energy Management som arbetar med projektet för Energimyndighetens räkning.

Indierna fick upp ögonen för metoden under diskussioner mellan svenska Energimyndigheten och den indiska motsvarigheten, kallad BEE. Med sig hem från resan till New Delhi har Per-Erik Nilsson och hans kollega Mari-Liis Maripuu stora mängder data från de två demobyggnaderna. Under våren ska de analysera data och färdigställa rapporter med förslag till åtgärder. I höst kommer de sedan att hålla en utbildning för indierna.

– Vi måste utgå från deras situation och den teknik som finns där. Exempelvis saknas i stort sett krav på inneklimat. Det går inte att komma med en svensk teknikjulgran, men det finns fortfarande mycket att göra, säger Per-Erik Nilsson.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 4 2013 sidan 9

 

Publicerad 26 april 2013

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.