INVESTERING | 21 nov 2022

ICA investerar 1,8 miljarder i nytt fryslager

För en vecka sedan togs det första spadtaget till ICA:s nya fryslager i Västerås. ICA Sverige och ICA Fastigheter investerar sammanlagt 1,8 miljarder i det nya lagret. Anläggningen planeras tas i drift i början av 2026 och kommer att leverera varor till ICA-butiker i hela landet.

ICA investerar 1,8 miljarder i nytt fryslager
ICA investerar totalt 1,8 miljarder i ett nytt fryslager på 23 000 kvadratmeter i Västerås. Illustration: ICA Fastigheter

ICA Sveriges lagerverksamhet i Västerås utgör ett viktigt nav i ICA:s logistik och är ett av Sveriges största och ledande lager med över 1 100 medarbetare som förser landets cirka 1300 ICA-butiker med färska, frysta och kolonialvaror. Det nya fryslagret kommer att utrustas med en automationslösning för lagerdrift från TGW, vilket kommer att bidra till en effektiv lagerdrift samt en förbättrad arbetsmiljö för ICA:s medarbetare.

−Fryslagret är en viktig investering för ICA, och vi som fastighetsägare är väldigt glada att nu kunna påbörja utvecklingen. Vi kommer att certifiera fastigheten enligt Breeam och har flera viktiga hållbarhetsinitiativ för bland annat minskad energianvändning och för att stärka den biologiska mångfalden runt fastigheten, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter.

Designen av det nya lagret har tagit avstamp i att erbjuda ett utökat sortiment och förbättra ICAs erbjudande till butik och kund. Även effektivisering av logistikflöden och förbättrad arbetsmiljö är viktiga drivkrafter. Det nya lagret är designat för att lagra 22 000 pallar och med kapaciteten att leverera ut 250-300 rullburar per timme till butik. Som ett resultat av detta kommer transporter kunna effektiveras och miljöpåverkan minskas.

Förutom det nya fryslagret investerar ICA i ett nytt lager intill nuvarande lagerverksamhet i Västerås. Det nya lagret kommer att bli cirka 13 500 kvadratmeter stort och bli ny spridningspunkt samt ta över en del av blomverksamheten som idag ligger i Helsingborg. Första spadtaget för blomlagret genomfördes den 31 augusti 2022 och bygget är i full gång. Målsättningen är att den nya verksamheten ska tas i drift till sommaren 2023.

 

Källa: ICA

Publicerad 21 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.