Spillvatten | 25 jan

I Storfågeln återvinns värme från spillvatten

I Heimstadens nyproducerade fastigheter, Storfågeln 1, i Skellefteå har fastighetsägaren satsat på ett system för att återvinna värme från spillvatten. 

I Storfågeln återvinns värme från spillvatten
Heimstadens erfarenhet med den unika energilösningen är att fastighetens energianvändning minskat med över 40 procent efter ett år i drift. Foto: Heimstaden

– Vi är nyfikna på ny teknik och tittar kontinuerligt på hur vi kan optimera våra fastigheter, befintliga som nya. I Skellefteå uppstod möjligheten att pröva lösningen med att återvinna värmeenergin från spillvattnet. Vi är ganska ensamma om att tillämpa tekniken och är så här långt nöjda med resultatet, säger Thule Brahed, Energy Specialist på Heimstaden Sverige.

Thule Brahed, Energy Specialist på Heimstaden Sverige. Foto: Heimstaden

Fastigheten Storfågeln 1 har 298 hyresrätter och är klassad som Miljöbyggnad. Värmeåtervinningslösningen kommer från Ecoclime Evertherm och kan återvinna minst 90 procent av den tillgängliga energin från spillvattnet.

Lösningen från Evertherm är integrerad med ett automationssystem som garanterar säker drift och maximal energiåtervinning. Det är möjligt att övervaka pumpar och annan kritisk utrustning i realtid, med information om vätskenivåer, temperaturer, drifttider och data som också kan följas upp historiskt.

– Fastigheten har haft inflyttning under ett år, så det är först nu som alla hyresgäster är på plats och systemet presterar fullt ut. Baserat på våra siffror minskar fastighetens energianvändning med över 40 procent, vilket är cirka 20 ton CO2e per år. 20 ton motsvarar en årlig förbrukning från 120 bensinbilar, förklarar Thule Brahed.

Källa: Heimstaden

Publicerad 25 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.