Spillvatten | 25 jan

I Storfågeln återvinns värme från spillvatten

I Heimstadens nyproducerade fastigheter, Storfågeln 1, i Skellefteå har fastighetsägaren satsat på ett system för att återvinna värme från spillvatten. 

I Storfågeln återvinns värme från spillvatten
Heimstadens erfarenhet med den unika energilösningen är att fastighetens energianvändning minskat med över 40 procent efter ett år i drift. Foto: Heimstaden

– Vi är nyfikna på ny teknik och tittar kontinuerligt på hur vi kan optimera våra fastigheter, befintliga som nya. I Skellefteå uppstod möjligheten att pröva lösningen med att återvinna värmeenergin från spillvattnet. Vi är ganska ensamma om att tillämpa tekniken och är så här långt nöjda med resultatet, säger Thule Brahed, Energy Specialist på Heimstaden Sverige.

Thule Brahed, Energy Specialist på Heimstaden Sverige. Foto: Heimstaden

Fastigheten Storfågeln 1 har 298 hyresrätter och är klassad som Miljöbyggnad. Värmeåtervinningslösningen kommer från Ecoclime Evertherm och kan återvinna minst 90 procent av den tillgängliga energin från spillvattnet.

Lösningen från Evertherm är integrerad med ett automationssystem som garanterar säker drift och maximal energiåtervinning. Det är möjligt att övervaka pumpar och annan kritisk utrustning i realtid, med information om vätskenivåer, temperaturer, drifttider och data som också kan följas upp historiskt.

– Fastigheten har haft inflyttning under ett år, så det är först nu som alla hyresgäster är på plats och systemet presterar fullt ut. Baserat på våra siffror minskar fastighetens energianvändning med över 40 procent, vilket är cirka 20 ton CO2e per år. 20 ton motsvarar en årlig förbrukning från 120 bensinbilar, förklarar Thule Brahed.

Källa: Heimstaden

Publicerad 25 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.