Energismarta | 30 aug 2022

”I Scaniarinken har vi minskat energianvändningen med 30 procent”

Telgefastigheter har genom att välja energismarta och intelligenta fläktsystem kraftigt minskat sin energianvändning.
– I Scaniarinken har vi minskat energianvändningen med 30 procent, Krister Mellström, vd Telge Fastigheter.

”I Scaniarinken har vi minskat energianvändningen med 30 procent”
Scaniarinken har bland annat fått ett nytt ventilationssystem. Totalt har Telgefastigheter lyckats sänka sin energianvändning med 30 procent på anläggningen. Foto: Telge fastigheter

De nya fläktarna använder hälften så mycket energi som tidigare fläktsystem. Dessutom byggs undercentraler och pumpar som är mer effektiva eftersom de anpassar sig efter fastighetens behov och rådande utomhusklimat.

– Givetvis levererar alla våra nuvarande anläggningar på godkända nivåer, säger Lasse Larsson, energi och driftingenjör på Telge Fastigheter.

Men tänk på skillnaden mellan en energikrävande Volvo Amazon och en smart Tesla. Då förstår man vad vi menar med nya fläktsystem.

Fläktsystemet i Rosenborgsskolan är ett exempel på en anläggning som behöver uppdateras. Anläggningen har ett gammalt styrsystem, gammal programvara och få reservdelar.

– När skolan byggdes var fläktanläggningen splitter ny och mycket funktionell. Det var då. Nu optimerar vi anläggningarna med ny teknologi, säger Lasse Larsson.

Det moderna, smarta fläktsystem som Telge Fastigheter planerar att installera i Rosenborgsskolan och andra fastigheter kan visa flödesbilder, styra tidkanaler och systemet kan känna av närvaro. Om det är många i klassrummen kan man öka ventilationen för en mer behaglig inomhusmiljö.

På Scaniarinken jobbar Telge Fastigheter även med så kallade komfortzoner; väggen mellan det kalla och det varma. I komfortzonerna är tanken att man ska kunna sitta på läktaren utan jacka, trots att energianvändningen minskat med 30 procent. Styrsystemet ser till att alla system pratar med varandra och att inget går till spillo.

– Man kan säga att vi i suger ut allt vi kan i processen, säger Lasse Larsson. Framgången är att vi tänker helhet i allt vi gör, säger han och fortsätter: Detta är en resa från fastighet till fastighet. Vi har en underhållsplan och jobbar stenhårt men smart med prioriteringar. När något går sönder kan vi behöva prioritera om. Då gör vi det, för framtiden kräver det.

Dessutom återvinns numera värme och varmvatten på anläggningen.

 

Källa: Telgefastigheter

Publicerad 30 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.