Nytänk | 5 mar

Hyr ut ditt tak – få solceller utan att investera själv

Har du en fastighet med ett tak på 10 000 kvadratmeter eller mer? Då kan du nu hyra ut det till Energiengagemang som placerar en solcellsanläggning på taket.

Hyr ut ditt tak – få solceller utan att investera själv
Energiengagemang lanserar ett koncept där fastighetsägare kan hyra ut sitt tak för solcellsproduktion - utan att behöva betala investeringen i solceller själv. Foto: EnergiEngagemang

En stor del av Sveriges bebyggda yta har outnyttjad kapacitet på taken som skulle kunna användas till solceller.

Alla fastighetsägare har dock inte det kapital som krävs för att investera i solceller. Med dessa i åtanke har EnergiEngagemang tagit fram en tjänst där du som fastighetsägare kan hyra ut ditt tak för solenergiproduktion.

Konceptet gör det möjligt för fastighetsägare att sätta solceller på sin anläggning – utan att själva betala en enda krona. Istället upplåter fastighetsägaren sitt tak till Solare Nordic. Därefter projekterar och bygger EnergiEngagemang solcellsanläggningen medan Solare Nordic äger den och ansvarar för driften.

– Vi skriver oftast avtal på tio till femton år och under den tiden köper fastighetsägaren billig och grön el från oss för att driva sin verksamhet. En fin detalj är nämligen att elen inte slussas ut i elnätet, vilket innebär att man slipper den höga nätavgiften och kan få ner priset på elen rejält, säger Fredric Blommé Sekund, vd på Solare Nordic.

EnergiEngagemang och Solare Nordic ytterligare en tjänst där fastighetsägaren tjänar pengar på att hyra ut taket istället för att få billig el som ersättning.

– Det innebär att vi hyr taket, etablerar solcellsanläggningen och sedan driver den. Vi ordnar också med nätanslutning så att elen säljs ut på nätet. Fastighetsägaren behöver inte göra någonting utan kan bara glädjas åt avkastningen på sitt tidigare så outnyttjade tak. Det är ett upplägg som är svårt att tacka nej till, dock krävs det att taket är av större storlek, helst 10 000 kvm säger Fredric Blommé Sekund.

Tjänsten påminner om solcellsetableringar på mark, men med fördelen att man slipper miljö- och tillståndsprövningar. I vissa fall kan det dock behövas bygglov.

Publicerad 5 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.