Solenergi | 27 mar 2023

Huddinge storsatsar på egenproducerad el

Huddinge samhällsfastigheter har inlett ett stort solcellsprojekt. Upphandlingen av de fyra första stora installationerna på sammanlagt 800 kW är nu igång.

Huddinge storsatsar på egenproducerad el
Karl Samuelsson, chef specialister och ansvarig för Huddinge Samhällsfastigheters solcellsprojekt och Lars-Göran Sander, styrelseordförande Huddinge Samhällsfastigheter. Foto: Ola Jacobsen

Mellan 2023 och 2025 planerar företaget att installera en sammanlagd effekt på två megawatt. Förutom att utrusta befintliga fastigheter med solcellsanläggningar har företaget också fattat beslut om att fylla de tak som har god solstrålning med solceller på alla kommande nyproduktionsprojekt.

– Genom att investera i solceller bidrar vi till ett robustare samhälle, en bättre ekonomi samt vi ökar vår hållbarhet varför beslutet att installera solceller är självklart. Med en beräknad livslängd på 25 år och en beräknad återbetalningstid som är kortare än så ger dessutom investeringen en god lönsamhet, säger Lars-Göran Sander, styrelseordförande, Huddinge Samhällsfastigheter.

– I en första etapp installerar vi fyra stora anläggningar på sammanlagt 800 kW installerad effekt, eller omkring 4 000 kvadratmeter solceller på fyra av våra större fastigheters tak, säger Karl Samuelsson, chef specialister och ansvarig för solcellsprojektet på Huddinge Samhällsfastigheter.

Satsningen på solceller kommer minska mängden inköpt el och göra företaget mindre beroende av prissvängningar på elmarknaden.

– Förutom ekonomiska incitament är satsningen också en viktig pusselbit i vårt större hållbarhetsarbete. Vi har stora fina takytor som solen träffar som vi inte tar tillvara på idag. Om några år kommer det se annorlunda ut, säger Karl Samuelsson.

 

Källa: Huddinge samhällsfastigheter

Publicerad 27 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.